Cinema Victoria, transformat în Centru intercultural

DSCN9302 Primăria Slatina și Fundația Evris Fundation din Islanda, reprezentată de Anna Margret Gudjusdcttir, au început în urmă cu nouă luni un proiect inercutural ce are drept obiectiv general proiectare și conservarea patrimonului cultural pentru generațiile viitoare și facilitatrea accesului la patrimoniu a publicului larg, prin restaurarea , consolidarea și reabilitarea unei clădiri, monument istoric, Cinema Victoria, imobil aflat în patrimoniul municipalității.

Potrivit primarului Minel Prina, aici se va amenaja un Atelier Intercultural numit sugestiv ,, Victoria”  în care fa funcționa un spațiu destinat organizării de evenimente sociale, culturalecinem victoria cu precădere pe promovarea interculturalității. „Astăzi am reuşit să obţinem votul consilierilor locali pentru a introduce acest proiect pe o axă care să ne permită nouă să reabilităm Cinematograful Victoria pe fonduri europene, mai precis pe fonduri de la Guvernul Norvegiei. Este vorba despre realizarea unui complex cultural cu cinema, cu sală de expoziţie, cu sală de şedinţe, care, sper eu, să fie pe placul slătinenilor cu atât mai mult cu cât sunt şi anumite tehnologii inovative implementate în acest încă cinema. În cazul în care vom avea o proiecţie de film, atunci pereţii, efectiv, se vor lăsa şi vor apărea scaunele. În cazul în care vom avea o expoziţie de pictură, de exemplu, atunci podeaua se va ridica şi toate exponatele vor fi afişate, expuse pe aceste dispozitive innovative” a precizat Prina, printer altele.

DSCN9319Acesta a mai declarat că documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi indicatorii tehnico-economici pentru investiţia care va fi realizată la Cinematograful Victoria, de pe strada Lipscani din Slatina.

Proiectul este finanțat din fonduri UE în valoare totală de 7.577.927,17 lei, din care 7.254.170,17 foduri nermbursabile și 323.756,85 lei fonduri de la bugetul local și face parte dintr-un protocol semnat între Guvernul Suediei  și  Ministerul Culturii, în cadrul Programului „Conservarea şi DSCN9312revitalizarea Patrimoniului Cultural şi natural”.

Lucrările vor începe în maxim două luni și se vor termina în aprilie anul viitor.

Anna Margret Gudjusdcttir, a declarat că a fost foarte impresionată de frumusețea cădirilor din orașul vechi al Slatinei și că este primul proiect 11024638_1064201026938880_3296938098092157549_nde acest gen implementat în România de Evris Fundațion.

Proiectul Cinema Victoria  este foarte ambițios, și va avea un restaurat şi sala multifuncţională, imobilul păstrându-și în continuare stilul arhitectural cu un interior futurist. ,,Atunci când vor avea loc expoziţii, toate scaunele vor intra în podea. Pe lângă aceste aspecte de ordin 10562954_1064201016938881_3090532225529935619_ntehnic, Atelierul Intercultural Victoria va însemna debutul unei noi ere culturale, la Slatina. Vor fi foarte multe activităţi pentru conservarea şi valorificarea patrimoniului romilor, dar şi o strategie de colaborare intre operatorii culturali din România şi cei din statele implicate în proiect. Cinci persoane din cadrul Fundaţiei Evris, din Islanda, parteneri în implementarea acestui proiect, vor lucra cu autorităţile din Slatina la stabilirea unei strategii culturale pentru Atelierul Victoria.” a mai spus primarul.

DSCN9312Atelierul Intercultural Victoria va fi gata în aprilie 2016 și în festivitatea de deschidere vor fi integrate şi manifestări artistice susţinute de artişti romi, inclusiv urmaşi ai vestitului rapsod Lică Militaru. De asemenea, în fiecare an, din următorii cinc,  de la finalizarea proiectului, ziua de 8 aprilie va fi dedicată exclusiv mainfestărilor culturale ale comunităţii rome.

Redactor Georgiana Raicu, op. imagine editare şi montaj, ing. Viorel Raicu VGtv Olt www.vgtvolt.cabanova.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s