82 de ani de la înființarea Protecţiei Civile din România

invitatie Z.P.C.   În fiecare an, pe 28 februarie, aniversăm Ziua Protecției Civile din România, dată la care în anul 1933, prin Decretul Regal nr. 468 se aproba ,,Regulamentul de organizare și funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop ,,limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului, fie asigurându-i protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”. Acesta este considerat actul care atestă înființare Protecției Civile.

Cu ocazia sărbătoririi celei de-a 82-a aniversări a ,,Zilei Protecției Civile din România”, vineri 27 februatrie, începând cu ora 11.00, la Centru Cultural ,,Eugen Ionescu” Slatina s-a desfășurat un simpozion dedicat Zilei Protecției Civile din România în cadrul căruia au fost prezentate mesajele de felicitare din partea oficialităților centrale si locale și s-au trecut în revistă cele mai importante momente de la înființarea Protecției Civile. Cu această ocaZiua_Protectiei_Civilezie au fost acordate diplome de excelență instituțiilor partenere care au sprijinit activitatea I.S.U. Olt, precum și cadrelor în rezervă care au activat în domeniul Protecției Civile.

De asemene, ISU ,,Matei Basarab” Olt, a organizat la Detașamentele Slatina și Caracal și la Stația Scornicești, între orele 12.00-14.00, Ziua Porților Deschise, unde au participat peste 300 de copii  de la școlile din zonă, cărora li s-a prezentat  reguli privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur de mare magnitudine (diseminarea mesajelor Campaniei naționale de informare și pregătire a populației ,,Nu tremur la cutremur”), principalele misiuni ale protecției civile ce vizează salvarea vieților omenești și înlăturarea efectelor distrugătoare produse de dezastrele naturale și tehnica de intervenție.

Tot cu această ocazie,  cadrele Inspecției de Prevenire au împărţit pliante și broșuri privind semnificaţia Zilei Protecţiei Civile din România și modul de comportare în cazul producerii mai multor situații de urgență.

Manifestări dedicate „Zilei Protecţiei Civile din România” s-au derulat pe tot parcursul lunii februarie. Specialişti ai ISU Olt au desfăşurat activităţi de informare preventivă în care au fost angrenate autorităţi publice locale, elevi, cadre didactice şi cetăţeni.

Conceptul de protecție civilă a evoluat de la ,,apărarea pasivă” la ,,apărarea locală antiaeriană”, în 1952 (prin Decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi ,,apărarea locală antiaeriană” își schimbă denumirea în ,,apărarea civilă” în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de ,,protecție civilă” (în Legea apărării naționale nr.45 din 1 iulie 1994). În luna octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri. În anul 2004 a fost promulgată Legea nr. 481 privind protecţia civilă în România.

Începând cu data de 15 decembrie 2004, prin unirea Grupului de Pompieri «Matei Basarab» al județului Olt şi a Inspectoratului de Protecție Civilă al județului Olt, s-a înființat Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Matei Basarab» al județului Olt, serviciu de urgenţă profesionist constituit ca serviciu public deconcentrat în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în scopul managementului situaţiilor de urgenţă pe tipurile de risc din competenţă.

De-a lungul celor 82 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele naționale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.

Georgiana Raicu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s