1 Martie în Roma Antică

Zeul Marte

Zeul Marte

Puţini mai ştiu, astăzi, că tradiţia Mărţişorului balcanic şi românesc îşi găseşte rădăcinile, dar şi denumirea, în cultul zeului Marte. La 1 martie se sărbătorea începutul anului calendaristic şi agrar la romani, dar și la geto-daci. Martie (mens Martius, „luna zeului Marte“) era prima lună a anului, calculat astfel după semnele astrologice şi anunţa începutul unui nou an agrar.

Marte, identificat cu Ares la greci, a fost la origini zeul primăverii, al vegetaţiei, ulterior căpătând valenţe războinice. În luna Martie, când iarna nu era încă sfârşită şi zăpada de abia se topea, pe lângă practicile agricole, puteau începe campaniile războinice. La vechii traci, aceste atribute le deţinea zeul Marsyas Silen, cel care făurise fluierul, cultul său fiind legat de glia maternă şi de vegetaţie.

10994469_380094525503949_1879925137652831498_n

Junona Lucina

Zeului Marte i s-au atribuit mai multe epitete, precum Marspiter/Mars Pater ( „Tatăl“), Ultor („Răzbunătorul“, „Pedepsitorul“), Gradivus („Cel ce pleacă la luptă“), Invictus („Neînvins“), dar şi Propugnator („Apărător“) şi Pacator („Pacificator“). Cunoscut ca o divinitate violentă, autorul războaielor iraţionale, cel care le-a dat naştere lui Romulus si Remus, a intrat în triada protectoare a Romei, alături de Iupiter si a războinicului sabin Quirinus.

În fiecare an, la 1 martie, la deschiderea anului şi a sezonului armelor, cei douăsprezece preoţi ai cultului lui Marte (Salii) ieşeau într-o procesiune solemnă purtând scuturile (ancilia), cu care înconjurau zidurile Romei şi apoi le duceau la For, unde marele pontif, însoţit de fecioare, aducea un sacrificiu. Această procesiune era acompaniată de acordurile de trompetă, un cântec ale cărui versuri slăveau străvechile divinităţi. Sacerdoţii acestui cult se 11026394_380426152137453_2074347176_nadresau unui zeu sălbatic: Satur fu, fere Mars (Să fii satisfãcut, crudule Marte!). Când pleacau la luptă romanii nu uitau niciodatã să împlinească ritualul de desprindere a lăncile zeului şi să-i dezveleascã statuia în templul de la Regia, strigând: Mars, vigila! (Marte, trezeşte-te!).

Pe Câmpul lui Marte se aduna populaţia Romei, se organizau alegeri, se exersa talentul în luptă, se desfãşurau cursele cu cai din octombrie – October Equus.

   Suovetaurilia este un alt rit de adorare a zeului Marte. Se făcea atunci când era nevoie de o purificare (lustratio) şi se referă la sacrificarea rituală a trei animale: un porc (sus), o oaie (ovis), şi un taur (taurus). Sacrificarea se făcea pentru purificarea şi binecuvântarea unor terenuri, proprietăţi, temple sau grupuri umane, pentru purificarea armatelor înainte de campanii. Animalele erau ucise cu o lovitură de ciocan şi apoi cu un cuţit, sângele stropind altarul. O scenă de pe Columna lui Traian ilustrează un astfel de ritual pentru purificarea armatei.

Tot în ziua de 1 Martie romanii mai celebrau şi Matronalia (lat. femeie), sărbătoarea femeilor, când bărbaţii ofereau daruri soţiilor şi se rugau pentru sănătatea acestora ?
Festivalul de la Roma era dedicat lui Iunona Lucina (lat. lux, lucis = lumină, fiindcă ea ajuta pruncii să iasa la lumină din pântecele mamelor), zeiţa naşterii şi a mamelor. Acum avea loc o procesiune a femeilor căsătorite, la templul zeiţei, unde se depuneau flori. “Tu voto parturienti ades” (=Tu zeiţă ajută pe cea care naşte), aminteşte Ovidius. Vergilius spunea că: “Martias kalendas esse feminarum” ceea ce înseamnă că toate calendele lunii Martie sunt închinate femeii; mamelor noastre. Cato Censorul atribuia luna Martie femeillor: “Podoaba femeii nu este aurul sau bijuteriile şi nici rochiile brodate cu fir sau purpură, ci buna cuviinţă, dragostea de bărbat şi de copii, supunerea, modestia”.

Luna Martie (Mens Martius) păstrează în zilele noastre, amintirea adorării acestei divinităţi mitologice şi anumite obiceiuri ce s-au păstrat în calendarul popular românesc şi Mărţişorul, simbolul primăverii care se poartă în aceste zile.

Dr. Florin EPURE

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s