Sâmburesti, între celebritate și primitivism!

Primar Iulian Preda, Samburesti

Primar Iulian Preda, Samburesti

Numele localității Sâmburești din judetul Olt, a ajuns sa fie cunoscuta, nu numai în țară dar și in întreaga lume datorită celor  mai bune vinuri din Europa din soiurile  Cabernet Sauvingnon și Chardonnay.

Putini stiu că podgoriile au fost înfiintate de familia lui I.C. Brătianu, mai precis de fiul său, Constantin (1867-1950), inginer constructor și agronom, ultimul președinte al PNL, la sfârșitul secolului XIX. Brătianu ar fi adus soiuri nobile din Franța și speciliști care au plantat podogoriile pe platforma cea mai înaltă a Sâmbureștilor.Așa că teritoriul localității Brătienii și-au construit un conac, o vinotecă, în care se puneau câte 1000 de sticle de vin pe fiecare an, care însă ar fi dispărut fără urmă după 1990.DSCN9106

De semenea, tot la fel de puțini știu ca localitatea din nordul judetului Olt, Sâmburești, a fost singura comună olteană necolectivizată pentru ca este situată pe dealuri foarte abrupte, la o altitudine de peste 300 de metri.

Mai în glumă, mai în serios, localnicii  spun că dacă ar fi să cultive lubenițe, ar trebui să le lege cu sfoara de copaci pentru a nu se rostogolii la vale.

DSCN9099Primarul din Sâmburești, Iulian Preda, ne spune o parte din istoria acestor locuri, despre oamenii care au dat valoare localității, despre colinele pe care cresc cele mai cunoscute podgorii din lume.

Inundațiile prâurilor umflate de anul trecut au dat multe bătăi de cap edilului comunei dar și localnicilor. Apele venite cu repeziciune de pe versanți au distrus, mai întâi barajele din beton de pe văi, construite pe timpl lui Ceușescu și care aveau rolul de a preîntâmpina eroziunile solului, apoi au fost distruse poduri, podețe și o parte din drum, că restul este pe albia pârâurilor așa numite căi de acces spre 10675806_726627380718920_8467850361297802344_ngospodăriile  sătenilor. Din puținii bani pe care i-a avut la bugetul local, Iulian Preda a refăcut aproape tot ce a fost distrus.

,,Localitatea Sâmburești, este așezată pe deal, la o altitudine de 350-400 metri și  are în componența sa șapte sate Cerbeni, Ioniceşti, Lăunele, Mănuleşti, Sâmbureşti, Stănuleasa și Toneşti, care sunt așezate pe marginea prâurilor, așa că unele drumuri sunt chiar pe albiile acestora. Avem de administrat este 50 de km de drumuri comunale. De asemenea,mai sunt încă 11 gospodării  fără curent

Strada Samburelui

Strada Samburelui

electric, case construite în urmă cu  peste 100 de ani, și vreu să fac aproape imposibilul, să găsesc o soluție  de a extinde rețeaua electrică până la ele. Tot până la acele case voi delimita albia pârâului Sâmburelui,  de str. Sâmburelui,  pe care o voi înălța cu balast scos din vad. Zona  noastră este foarte frumoasă, liniștită, cu izvoare nepoluate și aer curat și din acest motiv vin foarte mulți fii ai satului, plecați prin lume, să își costruiască case aici sau să le repare pe cele bătrânești. Pentru ei, dar și pentru toți cei care încă sunt aici, vreau să le ofer toate condițiile unui trai decent. ” a precizat primarul Iulian Preda.

Bucuros că  va primi de la Ministerul de Finanțe 12.600 miliarde lei vechi, edilul comunei Sâmburești, dorește să construiască, ca

str. Dobrii

str. Dobrii

prioritate, o punte pietonală  între satele Sâmburești și Ionicești, în zona Bisericii. De asemenea tot ca prioritate, primarul dorește să introducă și curentul electric la cele 11 gospodării, iar Valea Sâmburelui reconfigurată. De asemenea mai vrea să facă ziduri de sprijin din gambioane și să reconstruiască strada în spatele zidurilor. Tot ca prioritate pentru anul acesta o constituie și pietruirea unui drum de exploatație agricolă înspre satul  Mănulești, care, potrivit primarului, deservește 250 de ha de teren agricol. Str. Dobrii, din satul Ionicești, îl lungime de 7 km trebuie modernizată. ,, Sper ca Guvernul României să mă sprijine ca satul Mănulești există o eroziune de sol care acționează de peste 30 de nai, ajungând să pună în pericol gospodăriile oamenilor. Am depus un proiect  pentru fonduri guvernmentale, mai avem și noi ceva bani în cont  și cum se va face timpul mai bun, vom începe lucrările.” A mai adăugat

Noua cladire a Primariei Smburesti

Noua cladire a Primariei Smburesti

primarul.

Pe lângă toate acestea,  până la sfârșitul anului  Iulian Preda dorește să finalizeze noul sediu al primăriei în care va fi amenajat un dispensar comunal modern și Căminul Cultural.

,, Avem implementate cinci proiecte pe OUG 28/2013, cuprinse în programul național de dezvoltare rurală, am primit banii, am contractat lucrările de alimentare cu apă  iar acum sunt aproape finlizate. Am vrea să terminăm și podul de la Ioniceși în lungime de 18 metri. Este situat într-o zonă critică, la intersecți a unuor pârâuri, toată lucrarea costând doar 7,5 miliarde lei vechi. De asemenea, ne bucurăm că am reușit anul trecut să consolidăm drumul Mânulești – Sâmburești afectat de o eroziune de sol pe o lungime  de 50 de metri, s-a DSCN9070construit un zid  de beton pe o lățime  de 8 metri, cu gambioane de sprijin , lucrare ce a costat 5, 5 de miliarde lei vechi, achitată în în tregime. Fiind într-o zonă de deal, suntem mereu predispuși eroziunii solului. O lucrare foarte importntă pe care m realizat-o în 2013, pe str. Dobrii, din satul Ionicești,  a fost construirea  unui zid de gambioane  și reconstruire stăzii pentru că nu se mai putea circula decât pe jos sau cu bicileta.” a mai precizat Iulian Preda.

De ce comuna Sâmburești este foarte celebră și de ce zeci de familii trăiesc  ca în evul mediu, vă invităm să urmăriți un reportaj realizat DSCN9073pentru VGtv cu primarul  localitații, Iulian Preda.

Reporter/ redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare si montaj, ing Viorel Raicu,  www.vgtvolt.cabanova.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s