Editorial: Vrăjeli despre relansare fiscală marca ,, Vâlcov”

Georgiana Leulescu Raicu

Georgiana Leulescu Raicu

Când văd pe Vâlcov că vine cu tot felul de propuneri care mai de care mai hazardante, mă trece cu fiorii. Doar știm, cât de mult rău a făcut Slatinei și slătinenilor și  ce despot poate fi, fără măcar să clipească! Câți dintre partenerii săi nu au fost cercetați, condamnați și arestați! Nu mai vorbim de  gradul de îndatorare al Slatinei pe aproape o jumătate de secol sau de contractele păguboase de concesionare a Cimitirului Strehareți, a celor patru Piețe sau întrețineii spațiilor verzi, etc.  Nu mi-a fost niciodată mai teamă de o ratare evidentă ca acum cu noul Cod Fiscal. Dacă acesta va fi pusîn vigoare așa cum a fost formulat, riscurile unei economii subterane vor fi mult adâncite și extinse. Micii agenți economici vor fi complet distruși, iar șmecherii vor continua să își facă de cap ca și până acum. Chiar dacă unele schimbări par benefice, mi-e greu să cred că Vâlcov nu are un câștig substanțial din asta! Singurele lucruri bune ar fi anularea taxei pe construcții speciale, renunțarea  la accizele pe carburanți și impozitarea firmelor în funcție de angajați.

Iată care ar fi  principalele propuneri privind noul Cod Fiscal, ce ar urma să intre în vigoare începând din ianuarie 2016.

 – TVA 20% (cota generală); 18% din 2019
– TVA 9% (cota specială produsele alimentare de bază – carne, lapte, pâine, peşte)
– TVA construcţii – taxare inversă
– Impozit pe dividende 0%
– Accizele la carburanţi revin la nivelul de la 1 ianuarie 2014
– Taxa pe construcţii speciale (taxa pe stâlp) – 0%
– Impozit pe micro 1% (la 2 angajati), 3% la un angajat, 3%+ un forfetar de 1500 lei (la firmele cu niciun angajat)
– Modificări ale cotelor de deducere pentru PFA şi DDA

Dacă acest Cod fiscal trece, iar PNL va veni la guvernare la un moment dat în 2015 sau 2016, va avea de gestionat o situație aproape imposibil de rezolvat pentru că va trebui să găsească sursele de finanțare pentru deficitul bugetar uriaș cauzat de scăderile de taxe și impozite.

Dacă nu va trece, Ponta va folosi  acest  atuu în campania electorlă din 2016, dând vin pe PNL  că nu a susținut măsurile de relansare economică.

Vâlcov nu numai că face tot felul de scenarii hazardante cu reducerea fiscalității, dar ne mai pune și marile puteri în cap.Vinerea trecută a declarat, că România nu este lasată să crească economic după puterile sale reale de limitările impuse de FMI, BM și CE.

Incredibil! Nu face nici măcar o aluzie la politicienii români care au furat țara asta leu, cu leu și acum sunt în pușcării sau cercetați pentru tot felul de fraude! De ce oare? Nu cumva, Vâlcov însuși, ar avea musca pe căciulă?!

„(…) Dacă am fi lasați și nu am fi strâmtorați de aceste acorduri – deoarece ei consideră ca nu știm să cheltuim banii, suntem în niște chingi – dacă noi am fi lasați să facem ce-au facut ei acum 40 de ani, ritmul nostru de creștere nu ar fi al cincilea în UE, ne-am bate cu China si SUA„, a decarat Vâlcov.

Uitați-vă, dragi români, în buzunare, prin frigidere, prin spitale, sau în abecedarurile copiilor ( dacă le găsiți! ), dacă suntem atât de bogați precum zice ,, eminența cenușie” din Slatina !

Nu pot să nu remarc cu dezamăgire că numărul investitorilor străini în România s-a micșort de la un an la altul, iar de exportat, cu câteva excepții, nu exportăm mai nimic. Să fi luat în calcul Vâlcov banii aduși în țară de bieții români plecați la muncă răspândiți pe toate continentele? Cei care i-au taxat  la prezidențiale? Să le întoarcă ,,serviciul” Guvernul Ponta și să-i țină cât mai mult slugi pe moșiile ,,mafioților ” italieni?

Marea Britanie, Polonia, Statele Unite si China sunt disperate să atragă firme străine, iar la noi se fură căciula de la unul la altul.  Oare când o să vedem că dau năvală investitorii italieni, arabii, nemții, francezii, etc.? O să taie Romania fața Poloniei, sau a Franței, Germaniei, etc.,  la economie? Nu cred că se va întâmpla prea curând!

Pentru ca România are o imagine absolut mizerabilă în Europa și în lume. Iar românii din străinatate știu la ce mă refer. Ca să învingi aceasta imagine, ai nevoie de măsuri radicale. Ceva de genul desființarea tuturor taxelor cu excepția uneia de 10%, să zicem. Atunci fiecare știe ce are de făcut.

În timp ce tăierile de taxe din 2016, abia încep să aducă România la un nivel normal, măsurile lui Ponta sunt prudente și -ți ,,ia ochii”, că din câte știm  politicienii români fac întotdeauna binele cu lingurița, să nu cumva să fie prea mult. Numai la furat merg cu polonicul, că șpăgile ,,nu e niciodată prea multe”.

Pâna acum, oamenii de afaceri spuneau: “România? Țara aia unde fură de te îndoaie, și după aia te taxează de te rupe?” Până și pe cei mai șmecheri mafioți italieni i-am lăsat numai în lenjerie intimă după ce au investit la noi! Cunosc destui oameni de afaceri, din Slatina, care s-au procopsit de pe urma lor, beneficiind de instabilitatea legislativă.

Credeți că începând din 2016, acești investitori vor spune : “țara aia unde te fură de te îndoaie, dar te taxează normal…la nivel  european?

Georgiana Leulescu Raicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s