Căminul Cultural de la Văleni va fi inaugurat de ,, Niște țărani”

DSCN9044Cu prilejul organizării celei de-a X-a editie a Festivalului Național de Teatru Școlar ,, Niște țărani”, de la Văleni, Olt va fi inaugurat și Căminul Cultural din localitate, potrivit primarului Ion Șofaru. Evenimentul se va desfășura în luna iunie a acestui an și va fi organizat de  Consiliul Judeţean Olt, Primăria şi Consiliul Local , Văleni și Fundaţia Naţională pentru , Civilizaţie Rurală „Nişte ţărani” din Rm Vâlcea.

Primarul Ion Șofaru  a declarat, într-un interviu pentru VGtv, că proiectul reabilitării Căminului Cultural a fost realizat prin GAL Vedea- Găvanu-Burdea, cu ajutorul președintelui Constantin Ciobanu, valoarea fiind de  530.682 lei, din care valoarea eligibilă este de ,,niste tarani” cu Dinu Sararu268.643 lei.

,, Anul acesta, vom sărbătorii cea de-a X-a edițeie a  Festivalului Naţional de Teatru pentru Copii „Nişte ţărani”, în casă nouă, la sfârșitul lunii mai, atunci când vom inugura și Căminul Cultural. Ne-am dorit foarte mult  ca vechea clădire să fie modernizată și amenajtă corespunzător, având în vedere amploare pe care a luat-o acest festival național. Ne bucurăm în fiecare an, cu acestă oczie,  de prezența domnului Dinu Sărăraru, președintele Fundației   Niște

Ion Șofaru

Ion Șofaru

Țărani.” A precizat primarul Șofaru.

Acesta este la primul mandat și din păcate n-a ,, moștenit” de la fostul primar nici bani și nici proiecte,  așa că a trebuit să se descurce cum poate pentru  demara câteva investiții în comuna Văleni.

Comun olteană Văleni, este alcătuită din patru sate Mândra, Popeşti, Tirişneag și Văleni, toate având nevoie de infrastructură,alimentare cu apă, canalizare, investiții care să permită un trai decent localnicilor.  În acest sens primarul și-a propus, ca din fonduri locale, guvernamentale și europene o grădiniță cu trei grupe  a cărei  temelie a fost pusă în 2008, și care va deservi aproape 100 de copii. ,, Până acum grădinița a funcționat într-o casă naționalizată și imagesrevendicată de către moștenitori boierului Cristoveloni. De asemnea, în plan pentru acest an mai avem și modernizarea Bazei sportive, care să deservească ataât competițiile școlre ale Liceului nostru, dar și pe cele a echipei de fotbal, ajunsă anul trecut pe locul IV in Divizia Județeană. Este foarte important să continuăm reabilitarea, extindere şi modernizare sistemului  de alimentare cu apă potabilă în toate satele, deoarece apa freatică de la suprfață este infestată cu nitrați și nitriți.

14-08-08-12-26-56big_dscn0229Vom încerca, tot din fonduri guvernamentale să modernizăm arterele rutiere,  aleile pietonale și totodată să construim sau să  reabilităm  podurilor şi podeţelor distruse anul trecut din cauza inundațiilor. Încercăm totdtă să introducem rețeaua de laimentare cu gaze și să terminăm lucrările de cadastru imobiliar intravilan, extravilan şi PUG. ” a punctat primarul câteva din obiectivele sale, pe care speră să le termine până la sfârșitul mandatului.

Edilul din Văleni, are foarte multe proiecte în plan și în acest sens își

Ion Șofaru

Ion Șofaru

dorește, printre altele să găsească investitori care să angreneze foța de muncă din localitate.  ,,Sunt multe lucruri de făcut, având în vedere că avem  localitate mare și frumoasă și ne gândim să accesăm fonduri pentru amenajarea unei staţii de epurare şi tratare a apelor reziduale, să regularizăm a albiile pârâurilor şi râului Vedea. Din păcate, pe raza localității există doar o societate comerciale care își desfășoară activitatea cu 30 de salariați, foarte puțini în comparație cu nevoile noastre. Și-am mai arătat intenția de a dezvolta facerile pe raza localității noastre, încă doi agenți comerciali, dar nu pot să vină până ce nu avem infrastructura și condițiile necesare” a mai adăugat primarul Ion Șofaru.

Despre acestă localitate nu se știe când  apărut, dar unii istorici maxresdefaultsusţin că ar fi fost înfiinţată de unul din căpitanii lui Mihai Viteazul, în jurul anului 1600. În zapisele de cumpărare ale moşiei se vorbeşte despre satul Văleni cu începere din anul 1641. O dovadă relativă din cartea lui Brâncoveanu către Şerban Cantacuzino Vel Paharnic, la aşezarea moşiei Văleni,unde se zice: „Piatra d’întuiu a Vălenilor s’apus lângă apa Vezii”.
Numele de Văleni se trage de la Valea Vezii şi se aseamănă cu situaţia topografică a localităţii şi înseamnă sat în valea Vezii, râu principal lângă care este aşezată.
Numele satului Popeşti vine de la postelnicul Gheorghe Popescu al valeni-resfintire-2011-1proprietarului de pe vremuri, Dima Ciochină.  Iar numele satului Mândra  se trage de la o aşezare temporară a unor stâne de oi. După alţi istorici însă,  numele Mândra are o semnificaţie curentă în limba română care reprezintă o femeie frumoasă, iubăreață.  În sfârșit,  numele satului Tirişneag vine de la denumirea unui heleşteu sau după alţii de la numele unui cioban Neagu Târâş care îşi avea turma pe malul acestui eleşteu.

Mai multe amănute într-un interviu cu primarul localității Văleni, Ion Șofaru, realizat pentru VGtv de Georgiana Raicu, op. img, editare și montaj, ing. Viorel Raicu, http://www.vgtvolt.cabanova.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s