Expozitie la Palatul Parlamentului cu ceramică veche

DSC093472Sala de expoziții ,,Constantin Brâncuși” din Palatului Parlamentului a fost gazda unei expoziții itinerante de  „Ceramica Românească”, acțiune ce face parte din programul cultural ,, Patrimoniul universal de azi!”, organizată de Asociația Română a Localităților Centre de Ceramică în parteneriat cu Primăria Horezu. În cadrul vernisajului participă expozanţi din 14 centre de ceramică din toată ţara, printre care din judeţul Vâlcea cu centrele de la Horezu, Slătioara şi Lungeşti iar din Olt, exponate din Oboga. La acest eveniment au prticipat primarul oraşului Horezu, Ilie Fârtat- gazda evenimentului, primarii tuturor centrelor din țară, oameni de cultură și de artă, dar și politicieni și  precum deputatul vâlcean Cristian Buican, deputatul din Olt, Gigel Știrbu, fost ministru al Culturii, deputatul Ion Tămâian de la Sibiu, scriitoarea Corina Mihăescu, etc.

SONY DSC

Cristian Buican

Așadar, au fost expuse peste 300 de obiecte de ceramică foarte vechi, reprezentând cele 14 localităţi membre ale asociaţiei, aflate  în patrimoniul Galeriei de Artă Populară Contemporană din oraşul Horezu, ca dealtfel și în celelalte centre.
,,Acţiunea și-a  propus să popularizeze Asociaţia Română a Localităţilor Centre de Ceramică în spaţiul public, activitatea şi scopul pentru care a fost creată, acela al păstrării şi promovării tradiţiilor populare româneşti în Europa şi în cadrul Grupării Europene a Localităţilor Centre de Ceramică a cărei membră fondatoare este, alături de organizaţiile similare din Franţa, Italia şi Spania. Mulţumesc domnului deputat, Cristian Buican, secretar al Camerei Deputaţilor pentru sprijinul susţinut pe care ni l-a acordat pentru organizarea acestei acţiuni la Palatul Parlamentului, precum şi doamnei Corina Mihăescu, cercetător ş6036_x_4tiinţific la Institutul Naţional al Patrimoniului pentru implicarea şi susţinerea acţiunilor asociaţiei noastre, pentru atenţia deosebită pe care o acordă oraşului Horezu, meşteşugului ceramicii şi ceramiştilor din localitatea noastră.” A declarat Ilie Fîrtat, în deschiderea evenimentului.

Prezent la vernisajul expoziţiei din Capitală, Florin Epure, directorul

Ilie Fârtat, primar Horezu

Ilie Fârtat, primar Horezu

executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea a spus:

„Meşteşugul străvechi al modelării lutului este cea mai bună dovadă a perenităţii şi spiritualităţii neamului românesc. Moştenit de la strămoşi, cu toate autenticitatea tehnicii şi simbolisticii sacre româneşti, reprezintă un incontestabil tezaur patrimonial.

Mă bucur să particip la acest vernisajul unei expoziţii care reuneşte cel mai importante centre de olărit din ţară şi îndeosebi, creaţia olarilor vâlceni de la Vlădeşti, Slătioara, Lungeşti, dar mai ales valorile ceramicicii de Horezu şi ţin să-i felicit pe organizatori.

Olarii de astăzi, din „Târgul Horezului”, au preluat această nobilă meserie de la ceramişti de renume, precum Victor Vicşoreanu şi Stelian Ogrezeanu, aşa cum şi ei „furaseră” taina de la părinţii lor, cu numele de 6240_24998_11Gheorghe, împodobind vasele cu simbolurile sacre, cum sunt soarele, pomul vieţii, peştele, şarpele, dar mai ales „Cocoşul de Hurez”, blazonul breslei olarilor de la Horezu. Cocoşul, cel care vesteşte o nouă zi, este simbolul universal al răsăritului soarelui, al reînnoirii, reînvierii şi salvării noastre spirituale, dar are şi valenţe apotropaice, pentru că este apărător atât împotriva spiritelor rele, cât şi împotriva bolilor de tot felul. În legendele şi basmele diferitelor popoare, strigoii, demonii, elementele malefice nocturne se tem să nu fie surprinse de cântecul cocoşului care le poate fi fatal. Olarii bătrâni de altădată aveau o vorbă: “Ca să fii olar bun, trebuie să fii ager ca şi cocoşul, iscusit ca şarpele, răbdător ca peştele”. De acea olarii horezeni sunt mândrii şi ţanţoşi precum cocoşul când spun că târgul şi ceramica lor

Dr. Florin Epure

Dr. Florin Epure

sunt cele mai renumite în ţară şi în lume şi tind să le dau dreptate.

La Horezu există o stare de spirit reconfortantă şi dătătoare de speranţă, avem certitudinea că acest meşteşug nu se va stinge niciodată !”.

10917860_432248536938485_10128976231897154_n

Remus Daniel Niţu

,,Fiecare nou eveniment de promovare a meșteșugurilor tradiționale sporește aprecierea de care se bucură munca artizanilor noștri. Este important să acordăm atenția cuvenită eforturilor vâlcene cu rezultate deosebite, iar locația aleasă, Palatul Parlamentului, este una ideală. În conversația pe care am avut-o cu doamna Rodica Ioana Ghilea, consilier parlamentar responsabil de coordonarea galeriei, am aflat că, lunar, numărul vizitatorilor este unul considerabil, între 700 și 1500 de persoane. Așadar, frumoasele obiecte tradiționale se vor bucura de atenția meritată, atât din partea românilor, cât și din partea multor turiști din alte state. Efortul organizatorilor este de apreciat, cu atât mai mult cu cât, la această vizită, am aflat și de problema unui număr DSC_0486insuficient al spațiilor expoziționale din București. Îmi doresc ca astfel de evenimente care promovează județul nostru să fie cât mai numeroase, îi felicit pe organizatori și îi asigur de toată aprecierea mea pentru această inițiativă care, desigur, va fi de bun augur și pentru turismul local. Expoziția poate fi vizitată până în data de 14 februarie.” A scris pe blogul său, senatorul vâlcean Remus Daniel Nițu, după ce a vizitat expoziția de ceramică.

Georgiana Leulescu Raicu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s