Editorial: Penibilismul din Parlament

Georgiana Raicu

Georgiana Raicu

Sunt consternată de ceea ce s-a întâmplat la Senat în cazul votului pentru avizarea urmăririi penale a lui Varujan Vosganian! Tocmai când credeam parlmentarii au înțeles să facă diferența dintre ceea ce înseamnă imunitatea politică a parlmentarilor și  abuzuri. Ceea  se întâmplă în continuare ne arata cât de mare este pericolul la adresa statului de drept din România și cât de grav pervertită este mentalitatea politicienilor români.

Nu am văzut niciodată o prestatie publica mai jalnică decât a lui Varujan Vosganian în fața cererii DIICOT. Cât de penibil poți să fii, d-le Vosganian, după ce furi, înșeli și minți cu nerușinare să te folosești de mir și acatatiste, sugerând acelora care vor fi împotriva ta, vor fi blestemați? Gestul a avut succes pentru că în continuare mulți politicieni sunt convinși ca au dreptul să se substituie Justiției, ei însuși fiind cu ,, musca pe căciulă”.1304665786vosganian-465x390

Jenant este faptul că Vosganian califica votul drept o victorie a democrației. Nimic mai fals! Este o mare înfrangere, simptomatică și periculoasă, pentru statul de drept.
Nu mi se pare nefiresc faptul că Varujan Vosganian și-a susținut nevinovăția, dar stilistica apărării, cu lacrimi înecate de tuse, apel la faptul că ar fi putut lua un premiu Nobel, nefiind nici macar pe lista scurtă acelor nominlaizați, cu aer de milogeală, uneori chiar de voalată amenințare, este cel puțin discutabilă. Mie mi s-a părut dezgustătoare, vosganian-plange-lacrimi-senattotal descalificantă pentru un barbat adevarat. Mai ,,bărbat” a fost Elena Udrea, care, atactă din toate părțile și-a păstrat demnitate până la cpăt.  Nici domnii Ariton, Hrebenciuc sau Mitrea nu au fost fericiți că intră în anchetă, dar nu s-au pus pe bocit și rugăminți. Doi dintre ei nici măcar nu au ajuns la vot pentru că au demisionat.

 Același lucru se întâmplă și cu fosta ministru a Educației, Ecaterina Andronescu, în dosarul ,,Microsoft”, care tot cu ajutorul declarațiilorpatetice, desori plângăciaose să convingă colegii parlmentari să fenteze recomandările justiției.  

Dar dincolo de stilistică, pe fond, cel puțin în prima fază, mai toți acuzații iși susțin inocența. Poate ca senatorul liberal se considera cu adevarat nevinovat si nici macar nu voi intra pe fondul apărării pe care și-a susținut-o în fața colegilor.
Și asta pentru că nu acolo trebuia făcută acea apărare, ci în fața procurorilor și ulterior în fața instanței de judecată. Apărarea disperată a lui Vosganian era menită tocmai să impiedice adevarata apărare, în fața organelor judiciare, care să facă lumină și să certifice la o adică nevinovația pe care acesta o pretinde.
Vosganian nu pare a dori să se faca lumină și, în nici un caz, nu dorește să triumfe adevărul nevinovăției sale în singurul mod în care el poate triumfa într-un stat de drept, adică în justiție. Si nu pot să nu mă întreb: de ce un om cu adevarat nevinovat, așa cum pretinde Vosgnian,  luptă cu atâta înverșunare, apelând laa ridicol,  să nu ajungă în fata Justiției? Dacă nu are nimic de ascuns, nimic a-și reproșa, nu ar fi normal să alerge în fața Justiției, singura în măsură să îi ,,curețe” imaginea?
Dl Vosganian s-a comportat de parca ar fi fost trimis în pușcărie sau pe scaaunul electric, fără nici o judecată! De fapt, era trimis doar să-și facă apărarea acolo unde trebuie. Acolo unde nu va ajunge. Acolo unde nu a ajuns nici Borbely, care a fugit în Ungaria profitând de dubla cetățenie, și nici Daniel Chițoiu!  Iată așadar, că avem o categorie ,,specială” de oameni,  mai presus de Lege, care nu pot fi nici măcar anchetați.
Politicienii români cred, într-o majoritate care din când în când iese la iveală, ca au dreptul să se substituie Justiției, sa ia decizii in locul ei. Cred că sunt în stare și au dreptul să evalueze ei înșiși, cu propria competență, cel mai adesea complet necalificată în domeniul juridic, asupra vinovăției sau a nevinovăției.
  Și nu e vorba numai despre politicienii PSD. Varujan Vosganian este liberal. În Senat, aceste cazuri de apărarea unui confrate, este un sport general. Admit faptul că, în ultima vreme am avut mai mult voturi pozitive la cererile procurorilor, dar iată că ,, necuratul” este  tot acolo gata oricând să își arate cornițele  dacă interesul o impune.

Iată, încă un exemplu, când asistăm cu dezamăgire la acea parte a clasei politice, ale cărei acțiuni fac zid în fața Justiției și sfidează profund separarea puterilor în stat și nu admit ca Legislativul să faca legi, Guvernul să administreze țara, iar judecatorii să facă dreptate. 

 Georgiana Leulescu- Raicu

Anunțuri

2 gânduri despre „Editorial: Penibilismul din Parlament

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s