Constantin Bărzăgeanu: Când ajungi în fruntea unei comunități, trebuie să-ți faci datoria!

Primaria Mihaesti, Valcea

Primaria Mihaesti, Valcea

Localitatea vâlceană, Mihăești se află situată la 12 km de Municipiul Râmnicu Vâlcea, 8 km de Băile Govora, 7 km de oraşul Băbeni, pe DN 64 şi DN 67, în partea de sud a dealurilor Subcarpaţilor. În componența sa sunt 13 sate, respectiv Buleta, Negreni, Govora, Bârseşti, Gurişoara, Scărişoara, Vulpuieni, Mihăeşti, Măgura, Arsanca, Ruget, Munteni, Stupăreni, însumând aproape 7000 de locuitori. Pe raza localității se află peste 180 de agenți economici cu profil de petrol, chimis, silvicultură, avicultură, servicii, turism balnear, pomicultură, viticultură, morărit și panificție, etc. Localitatea este înconjurată  de câteva obiective istorice și religioase.

Constantin Bărzăgeanu, este primarul localității din 2011, decând,

Constantin Barzagenu

Constantin Barzagenu

viceprimar fiind, a preluat frâiele localității după decesul primarului de atunci, Nicolae Stănică.

Anul trecut, localitatea Mihăești a fost grav afectată de inundațiile care au distrus o parte din infrastructură, însă cu ajutorul dat de Guvern prin Prefectura Vâlcea, a reuști să refacă aproape tot ce s-a distrus. ,, Țin să mulțumesc pe acestă cale, domnului prefect Cornoiu, că a mobilizat toate structurile ca să trecem cu bine peste necazul abătut asupra noastră. Nu ne venea să credem că   am primit 19 miliarde lei vechi, ne era temă că până să îi folosim ni-i va lua înapoi. Imediat cum se îndreaptă timpul în primăvara scoatem la licitație lucrările pe care le avem și ne apucăm de treabă. Din fericire, DSCN8930pagubele nu au fost așa mari pentru că avem și noi utilaje la primărie, cu care am săpat și decolmatat vadurile apelor și nu au fost stricăciuni ca în alte localități. Nu au fost niciodată inundații în localitatea noastră, dar anul trecut până și casele de pe deal au fost inundate”a spus  primarul de la Mihăești, printre altele.

300 de copii transportați la scolă doar cu un singur microbuz

Până acum primarul se poate mândri cu multe realizări în localitatea sa, însă îl chinuie și un mare ,,of!” și anume acela că nu are decât un singur microbuz , cu care transportă 300 de copii către școală, făcând în jur de 14 de curse pe zi! ,,Din 500 de copii, câți avem la școală, peste 300 fac naveta din satele învecinte. Este incredibil ce vă spun, dar asta e! Aducem o parte din copii cu o oră mai DSCN8884devreme  la școală, și cu o ora mai târziu acasă. Așa că, microbuzul face  în fiecare zi câte 14 de curse! Dacă unii dintre ei nu ar veni gratuit cu părinții și alții cu autobuzele Vilextur care tranziteză comuna,  nu știu ce ne-am face.Țin să le mulțumesc încă odată pentru sprijinul pe ni-l care-l acordă  necondiționat. Sper să mai primim și noi, măcar un microbz, altfel, o să strângem noi bani, cum vom putea să cumpărăm unul!” a precizat primarul.  Încă de la începutul primului mandat, și-a prpus să construiască grădinițe noi, școli moderne, săli de sport, terenuri de joacă,etc., pentru ca tânăra generție să nu ducă lipsa condițiilor de oraș, iar în viitorul apropiat dorește să construiască o grădiniță cu program prelungit  pentru ca părinții să nu-și mai facă griji pentru cei mici. În acest sens se gândește să contracteze serviciile unei firme de catering pentru hrana copiilor.

Grădinita Mihaesti Proiecte finalizate pentru nevoile cetățenilor

,,Am continuat toate proiectele începute de primarul dinaintea mea pentru a da curs nevolilor cetățenilor din toate cele 13 sate ale localității. Atât eu cât și consilierii locali, cu care mă înțeleg foarte bine, am reușit să facem aproape tot ce ne-am propus, cu resurse financiare asigurate din fonduri europene,  guvernamentale sau din venituri proprii.  Am considerat, de exemplu, că extinderea reţelei de alimentare cu apă este un indicator important al gradului de civilizaţie şi al calităţii vieţii. De asemenea, tot în agenda noastră de lucru a fost  programat alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale, cu un grad de acoperire de 100%, toatul fiind deja finalizat în urmă cu doi ani. Cu ajutorul unor proiectecu finanțare europeană,  am construit  două grădiniţe cu program normal în satele Buleta şi Govora, reabilitarea şi modernizat drumurilor săteşti şi comunale și am extins în proporție de 80%  reţelele de apă şi a celei de gaze naturale. Chiar săptămâna trecută am mai semnat încă 17 cereri pentru branșarea la gaze”, a mai punctat edilul din Mihăeşti.

Economie înfloritoare și locuri de muncătroita

Primarul mai spune că datorită condițiilor oferite investitorilor, au fost înființate peste 180 de societăți comerciale, în diverse domenii, care au angrenat  alte sute de locuri de muncă. De asemnea, acesta mai susţine că un lucru important în viaţa economică a unei localităţi este şi faptul că legătura comunei cu exteriorul se realizează atât pe cale rutieră, cât şi pe calea ferată, şi „de aici derivă toate demersurile ca Mihăeştiul să se apropie de condiţiile unei zone urbane”. Potrivit lui Bârzăgeanu, comuna pe care o administrează se află într-o continuă dezvoltare. ,, E foarte greu să mulțumești pe totată lumea dincele 13 sate, dar în fiecare zi să facem câte ceva pentru fiecare în parte și cu cupe la fotbal as mihiestiiluminatul, și cu drumurile, și cu tot ce am c să fie bine, să fie mulțumiți. Am prelut primăria cu peste 40 de miliarde lei datorii din cauza unor lucrări neachitate la timp din lipsa fondurilor. Firma a dat în judectaă primăria, a pus niște penalități.Am făcut niște împrumuturi, am plătit iar în continuare ne axăm pe alte investiții ”  În acestă iarnă, în localitate Mihăești,  nu au fost probleme de blocarea traficului rutier și nici al celui pietonal.

Echipă de fotbal, AS Mihăești în primele patru locuri

Actualul primar al comunei Mihăeşti este un iubitor al fotbalului, fapt ce l-a făcut să înființeze echipa AS Mihăeşti, de juniori și seniori, și de atunci a câștigat numeroase cupe în campionatul interjudețean de AJF Vâlcea. ,,Suntem pe locul IV în campionat. Crește sufletul în mine când mergem la câte un meci pe care îl câștigăm.Sunt alături de ei tot timpul, în orice condiții chiar și atunci când plouă! Dacă juniorii sunt elevi ai școlilor generale din loclitate, seniorii sunt împrumutați, pentru că vrem să facem performanță.   Pe raza comunei există o bază sportivă modernă, complet reabilitată, pentru ca jucătorii să aibă condiţii optime atât la antrenamente cât și în competiții. ,,Baza sportivă are toate condiţiile necesare desfăşurării competiţiilor sportive, este dotată cu vestiare, tribună, duşuri, mobilier etc., ”, a precizat primarul.

Sărbătoarea localității de Blagoveștenii

Primarul din Mihăeşti se mândrește cu faptul că pe raza localității, în toate cele 13 sate, spațiul verde este bine întreținut, atât de cetățeni, dar și de angajații primăriei. ,, În prima zi de primăvară, ne mobilizăm cu toții și ieșim la plantat de flori, alăturându-se  medicii din comună, profesorii, agenții economici, pentru că tuturor ne place să avem o comună frumoasă și curată. Avem trei cămine culturale, toate reabilitate și modernizate cu tot ce trebuie, puse la dispoziția copiilor  dar și închiriate pentru diverse evenimente importante din viața cetățenilor noștri. Avem formații artistice de dansuri și instrumentiști cu care am participat la diferite concursuri județene și naționale. Așa că de ziua localității pe care o sărbătorim în mai, de Blagoveștenii, avem localnici care sunt forte buni instrumentiști și organizăm concursuri  pe această temă. Din păcate abia suntem la început cu sărbătoarea și nu prea s-a obișnuit lumea cu ea. Sper ca anul acesta să avem mai mulți participanți” a mai spus primarul.

 Celebrități mihăeștene

De curând s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Dragoş Petroşanu, fiul preotului Petre Petroșanu, născut la 21 ianuarie 1915, la Măgura, absolvent al Facultăţii de Istorie, profesor secundar la Şcoala Buftea – Bucureşti, concentrat în cel de-al Doilea Război Mondial, căzut la Odessa, la 16 octombrie 1941, la numai douăzeci şi şase de ani. Comunitatea locală din Mihăești, precum și Direcția Pentru Cultură Vâlcea, i-au celebrat memoria celui mai impotant fiu al satlui, care  începuse de tânăr, un studiu temeinic al istoriei, publicând în reviste de prestigiu, alături de: Nicolae Iorga, Constantin C. Giurescu, P.P. Panaitescu, Ioana Rosetti, Aurelian Sacerdoţeanu, C.S. Nicolăescu-Polpşor.

Mai multe amănunte despre una dinte cele mai mari localități rurale din Vâlcea, într-un reportaj relaizat pentru VGTv de Georgiana Leulescu Raicu, op. imag. editare și montaj, ing. Viorel Raicu www.vgtvolt.cabanova.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s