Religie: S-au împlinit 100 de ani de la nașterea patriarhului Teoctist

Dr. Florin Epure

patriarhul teoctistLuna aceasta, Biserica Ortodocsă Română comemoreză 100 de ani de la nașterea regretatului patriarh Teoctist și tot  în  februarie, s-au împlinit 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, prin Hotărârea Sfântului Sinod din 4 februarie 1925, confirmată prin Decretul regal din 25 februarie 1925, semnat de Regele Ferdinand I.  Primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a fost Miron Cristea, urmat de Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu, Teoctist Arăpaşu şi Daniel Ciobotea. 

Revenind la Patriarhul Teoctist, aminitim că după evenimentele din decembrie 1989, la ședința Sfântului Sinod din 10 ianuarie 1990, înaltul ierarh  a cerut în scris retragerea de la conducerea Bisericii Ortodoxe Române. S-a retras la Mănăstirea Sinaia, revenind însă în scaunul patriarhal după trei luni, la cererea clerului și în urma ortodoxahotărârii Sfântului Sinod.

Pe parcursul anilor de patriarhat ai vrednicului de pomenire Teoctist au fost înființate 12 noi eparhii în țară, a fost reactivată Mitropolia Basarabiei (în 1992), a fost înființată Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Centrală și de Nord și respectiv Mitropolia Occidentală și Meridională, precum și Episcopia Ortodoxă Română pentru românii din Ungaria și Serbia. De asemenea, au fost înființate sau reactivate aproape 400 de mănăstiri și s-au construit peste 2.000 de noi lăcașuri de cult. În timpul păstoririi sale, Patriarhia Română a primit în folosință Palatul Patriarhiei. De asemenea, a fost reluată inițiativa primului Papa Ioan si Teoctist Bucurestipatriarh al României, Miron Cristea, de a construi o nouă Catedrală Patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului, și s-au întreprins demersurile necesare pentru canonizarea unor sfinți români.

După 1989, patriarhul Teoctist a promovat învățământul religios, înființând noi seminarii teologice, școli medii de cântăreți bisericești, de pregătire a asistenților sociali și de restauratori de monumente istorice. Totodată, a realizat reintegrarea învățământului religios în învățământul public de toate gradele și profilurile, concomitent cu introducerea predării religiei în școlile publice și reintroducerea asistenței religioase în armată, spitale și penitenciare. 

10947325_369803053199763_7670727358928037736_n

Dr. Florin Epure

Patriarhul Teoctist a fost primul patriarh ortodox român care a primit, la București, în zilele de 7-9 mai 1999, vizita unui suveran pontif — papa Ioan Paul al II-lea, prima vizită întreprinsă de un papă într-o țară majoritar ortodoxă. A participat, împreună cu patriarhii ortodocși ai lumii, la Jubileul împlinirii a 2000 de ani de la Nașterea Domnului Iisus Hristos, în cetatea Sfântă a Ierusalimului.

A reorganizat și promovat activitatea editorială bisericească. A publicat articole, predici, cuvântări și studii cunoscute atât în țară, cât și în străinătate. A retipărit toate cărțile de slujbă, precum și majoritatea manualelor de studiu pentru învățământul teologic seminarial și universitar. A prefațat numeroase cărți de cult, monografii și lucrări religioase. Sub oblăduirea sa, în 1980 a fost editată, în transliterare, „Dumnezeiască Liturghie” a mitropolitului Dosoftei (1679). În 1988 a tipărit ediția jubiliară a „Bibliei de la București” (1688), iar în 2002 s-a îngrijit de tipărirea Bibliei, ediție jubiliară a Sfântului Sinod, redactată și adnotată de primul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania (2006-2011).

Patriarhul Teoctist a decedat la 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani, și a fost al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhia Ortodoxă Română, înființată prin hotărârea Sfântului Sinod, la 4 februarie 1925, a avut ca patriarhi pe Miron Cristea (1925-1939), Nicodim Munteanu (1939-1948), Justinian Marina (1948-1977) și Iustin Moisescu (1977-1986).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s