Ce este febra și de ce apare la copii?

1Dr. Florin Tuinea

Este important să cunoaștem ce reprezintă febra și cum se manifestă, deoarece practica demonstrează că încă se mai pun întrebări greșite și se oferă sfaturi greșite. E valabil atât pentru medici, cât și pentru părinți.

Așadar, temperatura 37°C nu este valoarea standard normală pentru toți copii și nu tot ce este mai sus de 37°C reprezintă febră. Valoarea de 37°C este o medie statistică și reprezintă, de fapt, un reper pentru „normalul” temperaturii. Totuși, în calitate de părinți e important să știți care este temperatura normală a copilului dumneavoastră. Valorile acceptate ca temperatură normală a corpului sunt următoarele:2

-Temperatura rectală: 36,6°C – 38°C;

-Temperatura orală: 35,5°C – 37,5°C;

-Temperatura axilară (la subraț): 34,7°C-37,3°C;

-Temperatura la nivelul urechii: 35,8°C-38°C.

Deci, copilul dumneavoastră va avea febră, dacă temperatura corpului va fi mai mare decât valorile prezentate mai sus.

Febra se întâlnește de cele mai deseori în cazurile când copilul a luat o infecție, de exemplu virală. Există și cauze neinfecțioase, precum 4erupția dinților, reacție postvaccinală sau alte motive, chiar din cele mai banale – insolația sau înfofolirea copilului. În asemenea condiții, ca o reacție de răspuns, „termostatul” organismului ridică temperatura corpului peste nivelul normal și trimite semnale organismului să mențină această temperatură până nu este înlăturată cauza. Totodată, trebuie să știți că acest termostat care controlează temperatura corpului nu ecomplet dezvoltat în cazul copiilor, ceea ce înseamnă că temperatura unui copil poate urca și coborî, mai ales că cei mici sunt adesea sensibili la temperatura mediului ambiant.

Deci, febra este parte din mecanismul de apărare al organismului împotriva virușilor și bacteriilor. Corpul produce căldură în3 exces, astfel încat organismele străine, care au nimerit în corpul copilului, să nu poată supraviețui.  Așadar, febra ajută să luptăm împotriva bolilor, fiind, de cele mai multe ori, un simptom bun.

Ce înseamnă febra pentru organismul copilului?

Febra poate fi deseori primul semn că bebelușul dumneavoastră nu este sănătos, dar aceasta nicidecum nu înseamnă că febra este un dușman al copilului. Când au febră, bebelușii pot fi agitați și ușor iritați sau dimpotrivă, prea tăcuți, letargici, plâng mai mult, respiră mai repede sau

UPUSlatina

UPUSlatina

își pierd pofta de mâncare pentru o perioada mai mare de timp. Unii copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 6 ani, când au febră înaltă, pot face convulsii febrile, însă acest lucru se întâmplă rar și nu trebuie să avem ca standard reducerea temperaturii copilului cât mai repede.

În pediatrie există o regulă – iar practica mi-a demonstrat că cu cât mai mic este copilul, cu atât mai mult trebuie să atragem atenția la creșterea temperaturii lui. Nou-născuții și copiii sugari au capacități scăzute la mărirea temperaturii corporale, și prin urmare, apariția febrei la aceștia poate fi semnul unei boli mai grave. Febra poate fi unicul semn al bolii. Spre exemplu, simptomele osteomiesju 3litei apar după 24 de ore de la febră, rujeola, scarlatina, rubeola, în primele 24 de ore, prezintă numai febră, pneumonia se începe cu febră, care  apare cu  6-19 ore mai înainte de tusă și cu 24-48 ore înainte de ralurile pulmonare.

Medicamentele sunt administrate doar la indicația medicului și în dozele calculate de acesta. Spre exemplu, în caz de febră în otite, pneumonie sau alte infecții bacteriene, administrarea medicamentelor antipiretice pot șterge simptomele bolii, ceea ce face dificil stabilirea diagnosticului corect. De aceea nu administrați copilului orice medicament, fără a consulta medicul.

sjuDin punct de vedere practic ce este important să cunoască parinții?

Toți părinții sunt obligați să cunoască  stările de urgență și semnele de pericol, și anume: să cheme de urgență medicul, dacă bebelușul are febră mai mare de 38°C, este iritat, neliniștit, plânge încontinuu (mai mult de o jumătate de oră) și nu poate  fi liniștit, deși a fost hrănit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s