Când sărbătorim Ziua îndrăgostiților ?

dragobete-iubeste-romeneste-felicitareGeorgiana Raicu

 Din cele mi vechi timpuri ,, Ziua îndrăgostiților” la români s-a sărbătorit pe 24 februarie  de Dragobete, dar  cu toate că aceasta este trecută în calendarul ortodox, ea nu este o sărbătoare strict religioasă, ci provine din zona folclorului românesc tradițional și  provine de la numele fiului Babei Dochia, Dragobete. Ea simbolizeaza fiorul iubirii, dar marchează și începutul primăverii, anotimpul în care întreaga natură se trezește la viață, un simbol al dragostei și procreației nu numai la oameni dar și în lumea animală sau vegetală.images
Asadar, legatura îndrăgostiților cu Sfântul Valentin, cu toate consecințele pentru fabricarea de tipărituri și măruntisuri, este una care cu siguranță nu se trage din cultul martirilor creștini si nici nu are vreo legatura cu acesta.

 Totuși de peste 15 ani încoace, în țara noastră este sărbătorită pe data de 14 februarie ,,Valentine’s Day”, o sărbătoare ,,păgâna” venită din Occident unde bisericile, cultele și organizațiile creștine îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin, considerat patronul spiritual al îndrăgostiților.
Dar, în tradiția creștină, există mai mulți sfințicu numele de Valentin, unii dragobete-la-romanidintre acestia fiind martirizați in aceeași zi, dar în zone diferite ale lumii.
 Potrivit istoricilor, cel mai vechi Valentin se pare ca este un teolog gnostic de origine egipteana care și-a propovăduit dogma în Orient și la Roma. Ereziile propovăduite de el la momentul respectiv au fost combătute de Tertulian și Sf. Irineu. În epoca modernă, el este sarbatorit la 14 februarie și este considerat patronul îndrăgostiților.
 Un alt Valentin care pretinde a fi patronul  zilei îndrăgostiților este un preot care apoi a devenit episcop de Terni. El a fost martirizat în anul 180 d.Hr., în perioada persecuțiilor împăratului Aurelian. Moaștele sale sunt venerate și astăzi la Biserica Sf. Valentin din Terni.
În timpul împăratului roman Claudius al II-lea care era, la acea vreme, în plină campanie de razboi, a trăit un alt preot cu numele Valentin. images (5)Acesta  a nesocotit porunca  împăraratului de a interzice căsătoriile, pentru că tinerii nu voiau să își părăsească familiile și i-a cununat în secret. Când împăratul Claudius a aflat ce face preotul Valentin, l- aruncta în închisoare unde a și murit.
 Se știe că Biserica creștină îl sărbătorește pe Sf. Valentin din secolul V d. Hr. cu binecuvântarea Papei Ghelasie I, fiind scos din calendarul roman de sfinți, mai târziu, în anul 1969 de către Papa Paul al VI-lea, dar sărbătoarea a rămas în continuare în conștiința spirituală a credincioșilor. Cu trecerea timpului, ea a fost înlocuită cu „Valentine’s Day”, care are ca patron spiritual pe Cupidon, zeul iubirii.

dragobete Această sărbătoare a fost interzisă în alte țări considerându-se o sărbătore comercială, o mină de aur pentru comercianții din majoritatea statelor est-europene și din Orient. Magazinele vând multe cărti, felicitări, dulciuri și tot felul de produse în forma de inimă, iar restaurantele oferă meniuri speciale pentru această ocazie, cupurilor de îndrăgostiți.

 Cum pentru noi românii, nu simbolizeză nimic, ziua de 14 februarie, ar trebui abandonată și revenit la cea care ne reprezintă, adică 24 februarie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s