Anii de facultate, poti fi trecuți ca vechime în muncă

Camelia Sârbu

absolventii de la USAMVBPerioada de timp în care o persoană urmează studii universitare poate fi inclusă în stagiul de cotizare necesar pentru obținerea pensiei, însă, pentru ca această regulă să se aplice, trebuie îndeplinite anumite condiții. În plus, în funcție de studiile universitare urmate, perioadele pot fi luate în considerare doar la obținerea anumitor categorii de pensie.

Anumite perioade necontributive sunt incluse în stagiul de cotizare necesar pentru obținerea pensiei, conform legislației în vigoare, iar printre acestea se numără și cele în care asiguratul a urmat cursuri universitare de licență și/sau de doctorat.

“Perioada desfășurării studiilor universitare de licendscn2022ță nu este valorificată la stabilirea stagiilor de cotizare în vederea acordării pensiei anticipate și pensiei anticipate parțiale, dar este valorificată în cazul celorlalte categorii de pensie”, a declarat Gabriela Pintea, consilier juridic la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Mai exact, categoriile de pensie pentru care se poate lua în considerare, la calcularea stagiului de cotizare, perioada de studii de licență sunt:

-pensia pentru limita de varsta;
-pensia de invaliditate;
-pensia de urmas.
dscn37392Totuși, în ceea ce privește studiile universitare de doctorat, Gabriela Pintea a subliniat ca nu exista o restrictie in acest sens: “Perioada desfășurării studiilor universitare de doctorat este valorificată la acordarea tuturor categoriilor de pensie”.

 Potrivit acesteia, valorificarea anilor de studii de licenta si/sau a celor de doctorat la obtinerea pensiei prezinta doua avantaje majore.

“Aceste perioade necontributive reprezinta stagiu asimilat stagiului de cotizare și, prin urmare, se adaugă stagiului realizat al asiguratului. Prin adaugarea acestor perioade, asiguratul reusește să realizeze stagiul minim și/sau stagiul complet de cotizare mai devreme decât ar fi făcut-o fără aceste perioade. Iar perioada desfășurării studiilor universitare de licență mărește și cuantumul pensiei, la

Camelia Elena Sarbu

Camelia Elena Sarbu

determinarea punctajului lunar al asiguratului utilizandu-se 25% din câștigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective”, a explicat consilierul juridic.

În momentul de față, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, în cazul barbaților, si de 63 de ani, în cazul femeilor. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, indiferent de sex.

Ce se întâmplă dacă o persoană a terminat mai multe facultăți

Persoanele care au urmat studii de licență la mai multe instituții de invațămant superior pot să beneficieze de asimilarea unei singure perioade. Totuși, spun specialiștii,  această regulă nu este valabilă și în cazul studiilor de doctorat.

Astfel, pentru studiile de licență, condițiile sunt ca asiguratul să le fi urmat la zi, să le fi absolvit cu diplomă de licență și, în perioada respectivă, să nu fi obținut venituri pentru care se datorează plata contribuției de asigurări sociale.

De asemenea, de reținut este că asiguratul nu poate “forța” obținerea unui stagiu de cotizare mai mare prin repetarea anilor de studii. Referitor la studiile de doctorat, singura condiție ce trebuie îndeplinită este ca asiguratul să nu realizeze venituri pentru care trebuie plătite contribuții de asigurari sociale.

Anii de studii superioare nu sunt incluși în stagiul de cotizare dacă studenții au lucrat în timpul facultății

Atenție, însă! Potrivit specialistului, perioada studiilor de masterat nu este valorificată, în prezent, la calcularea stagiului de cotizare pentru obținerea vreunei pensii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s