Olt : Primarul de la Ianca, o altă abordare a administrației locale

DSCN8401 Interviu cu Mirel Pascu, primrul localității Ianca

   Despre localitatea Ianca din județul Olt, se cunosc prea puține lucruri. Satul Potelu, unul din cele două sate componente ale comunei oltene, este atestat documentar  la 1 septembrie 1491 – 31 august 1492 în hrisovul prin care Vlad Calugărul întărește mânăstirii Bistrița Vâlcii alături de alte danii făcute de către boierii Craiovești și ,,Potelu cu Balta Alba”. În 20 aprilie 1560, Petru cel Tânăr întărește mânăstirii Bistrița ocine la Ianca în urma unei judecăți.

Din păcate localitatea aflată pe malul Dunării, altădată vestită prin

Primaria Ianca

Primaria Ianca

bogăția pământurilor nisipoase care favorizau plantațiile de piersici și viță-de-vie, în ultimii 25 de ani a ajuns o vagă amintire a vremurilor bune. Totuși primarul Mirel Pascu,are o altă abordare a problemelor lcomunității locale, pentru a reda confortul consătenilor săi fără să stea tot timpul cu ,,mâna întinsă” la CJ Olt și nici în sân,  așa cum fac alții.

Explicația e simplă. Primarul lucrează de 35 de ani în administrația publică locală, revoluția găsindu-l viceprimar la acea vreme.

DSCN8411 Reporter: D-le primar, anul trecut a fost un an greu pentru toată lumea, dar pentru dumneavoastră primarii această greutatea s-a dublat de faptul că v-ați mobilizat prin două alegeri fără prea mult ajutor. Cum v-ați descurcat?

Mirel Pascu: Nu am avut probleme financiare în nici un an. Am avut bani și de salarii și de ajutoare sociale și pentru persoanele cu haandicap. Au existat niște sincope anul trecut, dar au fost la nivel național,  însă am făcut o rectificare de buget și am rezolvat problema. Avem niște investiții în derulare  începute de acum trei ani, obținute din fonduri europene prin GAL-uri. Avem o amenajare de parc, lucrări ce vor începe în primăvara acestui an. Tot din aceleași DSCN8411fonduri vom face o reparție capitală la Căminul Cultural, adică acoperiș, centrală termică, grupuri sanitare și tot ce ține de dotări.

De asemenea, în satul Potelu, vom continua alimentrea cu apă în lungime de 16 km, cu canalizare și stație de epurare. Urmează ca în acest an să primim finațarea proiectului din fonduri europene pentru a termina alimentrea cu apă, canalizare și o stație de epurare, aici la Ianca. Mai avem încă un proiect depus la Ministerul Dezvoltării, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut pentru asfaltarea străzilor interne.

 R.Vă ajută Ordonanța  ministruluiimages Bugetului Darius Vâlcov, potrivit căreia   Ministerul vă trimite banii  direct în contul administrațiilor publice locale?mici. Nu s-a ținut cont de numărul locuitorilor, de nevoile lor, de taxele și impozitele aduse la bugetul de stat și nici de proiectele pe care le avem fiecare. Avem de asfaltat 7,5 km de drum, mai avem de terminat alimentarea cu apă și canalizare dar și un sediu modern al Poliției, unic în România prin arhitectura lui.  Am reușit ca în perioada 2010 – 2013 să facem o serie de lucrari finanțate prin fonduri nerambursabile precum Baza sportivă ce poartă numele cunoscutului comentator sportiv, originar din Ianca ,,Sebastian Domozină” din satul Ianca. DeDSCN8423 asemenea, am reparat  și modernizat Căminul Cultural Potelu, am asfaltat aproape 2 km dedrum comunal DC 133A Ianca,care merge spre Dăbuleni. Pentru ca cetățenii noștii să beneficieze de un serviciu medical adecvat am modernizat  Dispensar comunal, medicii fiindu-le  aproape ori de câte ori au nevoie, deoarece sunt fii ai localității. Și copii sunt bucuroși pentru că  am modernizat Bibiloteca comunală Ianca și am  dotat Școala ,, Ada Umbra”  cu centrale termice. Pentruprimărie am achiziționat un tractor multifunctional, un buldoexcavator, autogreder, incarcator frontal, cilindru compactor, etc., utilaje pe care le folosim la deszăpeziri sau DSCN8409la alte lucrări pe teritoriul comunei.

  1. Știu că localitate Ianca era una dintre cele mai faimoase localități care avea o agricultură impresionantă. Ce s-a ales de plantațiile de viță-de- vie, de pomii fructiferi?

M.P: După revoluție, terenurile agricole au fost redate proprietarilor de drept, mulți dintre ei bătrâni care nu au putut întreține nici viile și nici pomii, care necesitau irigații, stropiri cu substațe chimice sau lucrări speciale delucrare a pământului. Așa că au fost desființate  și în locul lor au fost puse culturi de cereale, porumb sau floarea- soarelui. Din fericire avem cateva societăți agricole care au luat în arendă o parte din terenul proprietarilor și fac cutură intensivă de DSCN8402foarte buna calitate. Pe un teren cu suprafaţa de un hectar, unde începuse deșertificare, am plantat 5.000 puieţi de salcâm cu sprijinul Direcției Silvice Olt, al cetățenilor din comună dar și al elevilor din Corabia și Caracal, cărora țin să le mulțumesc și pe această cale.

  1. Vă mulțumim și vă urăm mult succes în continuare!

  ( mai multe amanunte la VGTv )

Redactor  Georgiana Raicu, op. imag, editare si montaj, ing. Viorel Raicu  www.vgtvolt.cabanova.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s