Românii au sărbătorit 156 de ani de la Unirea Principatelor Române

pitest2Contemporanii au numit data de 24 ianuarie 1859 „Ziua cea mare a veacului”, si pe buna dreptate. Unirea Principatelor Române Muntenia și Moldova sub un singur sceptru, cel al lui Alexandru Ioan Cuza, a declanșat procesul modernizării societății românești, al racordării la valorile vremii.

Din acea zi de 24 ianuarie, un stat nou se alătura Europei, încercând să pășească în cadența acesteia, să pulseze în ritmurile în care se mișca și bătrânul continent. La nici doua decenii după Unire, România se integra în familia națiunilor independente, nu foarte numeroasa pe 10947215_1609220739307057_4019034014791001897_natunci. Tot la mai puțin de două decenii o altă provincie istorică românească, Dobrogea, se realipea la trunchiul neamului românesc.
Unirea Principatelor a sudat sufletește și pe românii aflați sub dominația celorlalte două puternice imperii ale epocii, habsburgic și țarist, întârindu-le credința ca, pentru ei, pentru toți cei de aceeasi limbă, de același sânge „soarele răsare-n București”. Credința în izbânda dreptei lor cauze a fost balsamul întăritor care i-a ajutat să treacă peste greutăți, să surmonteze obstacole ce păreau de netrecut și să învingă în cele din urmă în anul eroic 1918.

gramada la srmale Slatinenii s-au  înghesuit la saramale stând în ploaie două ore

La Slatina, ceremonia a început la statuia lui AI Cuza, de pe bulevardul cu același nume, printr-o sujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți ai Episcopiei Slatina, sub conducerea lui PS Sebastian. Prefectul Silviu Neacșu a ținut oscurtă alocuțiune despre importanța Micii Uniri a Principatelor Române de la 1859, după care a urmat depunerea coroanelor de flori la statuia celui cea înfăptuit acestă unire: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

După parada militară, ceea ce am văzut doar în fotografiile de după 10891485_773713679379561_9031701206281408081_nal doilea Război Mondial, când foametea bântuaia întreg mapamondul. Sute de slătineni stăteau în ploaie și frig, de câteva ore bune, la o coadă interminabilă, pentru a apuca o porție de sarmale și un pahar cu vin fiert. Tineri, bătrâni și copii  cu fețele încremenite de frigul pătrunzător, nu le-a păsat de hora în care s-au prins autoritățile județene și locale, pentru că, cei mai mulți dintre ei, nu aveau habar  de ceea ce se petrece și nici ce simbolizează această zi. Era o altă  ocazie când puteau să mănânce și să bea gratis.

 Vâlcenii au ciocnit un pahar de vin fiert

La Rm Vâlcea, evenimentul dedicat împlinirii a 156 de ani de la Mica Unire a debutat în faţa Prefecturii cu un scurt moment artistic, prezentat de actorii Teatrului ,,Ariel”, care au reconstituit momentul când domnitorul AlexaRm Valcea, unireandru Ioan Cuza a înfăptuit unirea Moldovei cu Ţara Românească. După oficiera unei slujbe de pomenire a uni sobor de preoți din Arhiepiescopia Râmnicului, a urmat parada militară.

În finalul acțiunii, prefectul județului, Dumitru Cornoiu, reprezentanți ai deconcentratelor precum și o serie de oameni politici și cetățeni de rând s-aau prins în Hora Unirii pe platoul din fața Prefecturii Vâlcea.

Voia bună a fost întreținută de Orchestra ,,Rapsodia Vâlceană” , printr-un spectacol de zile mari cu muzică populară, în timp ce vâlcenii pitestiau ciocnit un pahar cu vin fiert.

Argeșenii s-au prins în Hora Unirii cu ,,Domnitorul Cuza”

Mnifestările dedicate Unirii Principatelor Române de la Piteși,  s-au desfășurat în fața  busolttului domnitorului  A.I. Cuza începând cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți ai Episcopia Atgeșului și Muscelului, urmată de momentele solemne ale depunerilor de coroane şi flori de către autorităţille județene,  reprezentanţii partidelor politice, oameni de cultură, elevi şi studenţi.

După prada militară,  Alexandru Ioan Cuza, interpretat de un actor al Teatrului ,, Alexandru Davila”, din Piteşti, a invitat pe toți cei prezenți la o uriașă Horă a Unirii , în piațeta din fața Tribunalului Comercial.

Premierul Ponta huiduit la Iașipresedintele iohannis

„Faptul că pentru prima dată ziua de 24 ianuarie a fost recunoscută prin lege ca sărbătoare națională este doar una din reparațiile morale pe care Iașiul și Moldova le merită. Cred că datoria Bucureștiului pentru Moldova mai are foarte mult de a fi achitată”, a spus Ponta.
În momentul în care acesta a fost invitat la microfon pentru discursul de Ziua Unirii, din mulțimea adunată în Piața Unirii s-au auzit preț de câteva secunde huiduieli.
Acestea au încetat în momentul în care premierul și-a început slatina2alocuțiunea, care nu a durat mai mult de 1 minut, scrie ziaruldeiasi.ro. Victor Ponta l-a felicitat pe primarul Nichita pentru parteneriatul cu Chișinăul și cu Cernăuțiul ce urmează a fi semnat pe linie culturală și le-a adus aminte ieșenilor că ”uniți sunt mai puternici”. Apoi a cedat microfonul mitropolitului Teofan.

Georgiana Leulescu Raicu

Prof. Dr. Florin Epure

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s