Cine este Moș Nicolae?

1466177_494142070703045_1354292786_nÎn Transilvania Sfântul Nicolae este si sub numele de Sin-Nicoara, fiind cel mai popular sfânt în Ardeal.

Sărbătoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de  Moș Neculai și până la obiceiurile și legendele diferențiate de la sat la sat.
Născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (în limba greaca biruitor de popor ) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le făcea. După ce i-au murit parinții, Nicolae și-a împărțit averea săracilor și a întemeiat mânăstirea Sionului de lânga Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim.brad02

Creștinii acelor timpuri au păstrat memoria numeroaselor sale minuni (readucerea la viață a unui corabier căzut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin rugăciune și post, a furtunii de pe mare s.a.). În ultima parte a vieții s-a retras la mânăstirea ctitorită de el, a Sionului, unde a fost înmormântat la 6 decembrie 352. După opt ani, împăratul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserică, în cartierul Vlaherne, cu hramul numelui său. Ducându-se vestea ca din mormântul său izvorăște mir, creștinii din întreaga lume au facut pelerinaj, vindecându-se de boli incurabile.

Din veacul al XIX-lea, mâna dreapta a Sfântului Nicolae se păstreaza la Biserica Sf. Gheorghe Nou din București, unde se găsește și mormântul Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi. Numeroaseimages (7) biserici din țară, dar mai ales din Ardeal, au hramul Sfintului Nicolae.

Le Père Fouettard în Franta, Sfântul Nicolae este însoțit de un personaj pe care oamenii din Metz il disprețuiesc. Pâna in 1552, Mos Nicolae venea singur pe 6 decembrie și aducea jocuri și dulciuri copiilor cuminți, dar și celor mai puțin cuminți. În anul acela, Împăratul Carol al V-lea a asediat orasul Metz.
Messienii au fost nevoiți să ceară ajutor regelui Franței pentru a face față asediului care a ținut pâna în ianuarie 1553. Breasla tăbăcarilor a inventat chiar în timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i îmbărbata pe locuitorii din Metz. Personajul îl reprezenta pe Carol adownload (1)l V-lea și purta cu el un bici cu care încerca să pedepsească tinerii și tinerele, alergându-i pe străzi. Anul următor, pentru a se bucura de libertate, breasla a reînnoit ideea acestui personaj urât, dezagreabil. Trecerea lui prin oraș coincide oarecum cu aceea a Sfintului Nicolae.

Anii au trecut și, cu timpul, a devenit un obicei ca Sfântul Nicolae să aducă dulciuri, iar caricatura lui Carol al V-lea să apară pedepsind copiii neascultatori cu nuielușa usturătoare. Oameni pașnici, locuitorii din images (7)Metz l-au uitat pe Carol al V-lea și l-au botezat Père Fouettard (mosul care vine cu biciul) pe cel care-l însoțea pe Moș Nicolae, ocrotitorul copiilor.

Imaginea acestui personaj s-a răspândit puțin câte puțin spre Nord și astfel Père Fouettard a fost acceptat în Germania, Olanda, Belgia, rezolvând uneori problemele educative ale unor părinți, prin apariția sa, care speria copiii neascultători. Ideea nuielușei care pedepsește a ajuns până pe meleagur1463496_765336876814605_1994648242_nile noastre.

La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminți primesc, pe lângă dulciuri și jucării, o legătura de nuielușe frumos colorate, iar cei mai puțin cuminți primesc o nuielușă adevarată care să le amintească de o eventuală pedeapsă.
Ideea de ,,moș” care aduce daruri copiilor a apărut în Scandinavia, cu multe mii de ani înainte de Hristos.
Vikingii aveau un zeu, Odin, care călătorea prin toata lumea, în timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni și pedepsindu-i pe cei răi. Deși în creștinism s-au pierdut aceste povești,î conștiința oamenilor ele au rămas prin existența unor personaje cum ar fi Sfântul Nicolae și Moș Crăciun.

DSCN7267

Pr. Eugen Durac

La creștinii din Republica Ghana, moșul care aduce daruri vine din jungla, în timp ce in Hawaii el coboara din barca. In districtul german Berchtesgaden, 12 tineri îmbrăcați în paie și având măști care reprezintă animale dansează în urma Sfântului Nicolae, sunind din talangi. După ce ofera daruri fiecărei case în parte, tinerii dau gazdele afara facindu-se ca le bat, un fel de pedeapsa simbolica pentru eventualele rele săvârșite. Și în Germania, Sfântul Nicolae vine cu un aghiotant care poartă nume diferite. Sfântul Nicolae are aici un sac în spate și un baț în mâna, în timp ce aghiotantul este o ființă înspăimintătoare.

În Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac în spinare și este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, în speranța ca aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede ca îl ajută pe aducatorul de daruri.clopotei

Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri.
În Siria, cadourile vin cu o cămila tânăra in data de 6 ianuarie. Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede ca a refuzat să-i conducă pe intelepți la Bethleem când acestia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana își petrece timpul mergând din casă în casa pentru a-l găsi pe Copilul Hristos.

Mai multe amănunte din viața și minunile Sf. Nicolae , intr-un material video realizat la  Biserica ,, Sf Mihail si Gavriil” din Slătioara, preot paroh Eugen Durac.

Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj Viorel Raicu, VGtv http://www.vgtvolt.cabanova.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s