Uneperiștii  și-au adus aminte de taxele pe averile foarte mari!

577900_284719188289599_73666216_n   Cum au simțit că aliații lor de guvernare pierd teren, progresiștii au ieșit zilele trecute în conferință de presă amintind de vechile lor idei cu privire la impozitare marilor averi, votul de la 16 ani, chipurile, propuneri legislative pentru ridicarea nivelului de trai în România.

,,Liderii UNPR au aratat susținerea necondiționată a unor măsuri extrem de utile pentru evoluția societății românești. Este vorba în principal despre impunerea unei taxe de solidaritate pe marile averi. Astfel, averile care depășesc 450.000 de euro vor fi taxate cu 1%, fondurile colectate urmând a fi redirecționate către finanțarea 381617_166951636733022_1500262890_nacelor sectoare ale economiei care au nevoie stringenta de fonduri pentru a funcționa: sănătate, educație. De asemenea, am punctat necesitatea de a introduce o măsura care să stimuleze implicarea tinerilor în mod activ în viața politică, și anume introducerea dreptului de vot pentru tinerii care au implinit vârstă de 16 ani. În acest mod, UNPR dovedește că își asumă angajamentele făcute în fața electoratului său, perseverând în susținerea unor inițiative emblematice pentru activitatea noastră. ” se arată într-un comunicat postat de sentorul Ion Toma pe facebook.

382022_167304290031090_1461129685_nDesprinși din PSD în 2010, progresiștii promiteau atunci o altfel de clasă politică, respectarea legilor, însă decând au intrat la guvernare, atât în Guvernul Boc cât și în Guvernul Ponta, marile lor proiecte – care sună frumos dealfel, dintr-un anumit punct de vedere- au rămas decât la nivel declartiv, nici unul din membrii marcanți ai UNPR nu a făcut nimic în acest sens. Foarte bună propunerea UNPR dacă este acceptată, la fel de bună dacă nu este acceptată, măcar să vedem și noi cine este cu adevărat solidar cu societatea și cine excelează doar în declarații politice sau politicianiste.300648_153210748107111_824788513_n

Părerea mea este că propunerea legislativă potrivit căreia votul ar trebui legalizat pentru tinerii care au împlinit 16 ani, inițiata de senatorul Ion Toma, ar fi o mare greșeală. Nu contest faptul că mulți tineri sunt copii excepționali, dar în afară de faptul că sunt totuși ,,copii” adică minori, am avut experiența neplăcută din ultimii 20 de ani de rateurile și abandonurile școlare, de lipsa educației din familie, de copii necăjiți cu familii dezorganizate, săraci și flămânzi.

Proporția celor care nu sunt așa, este totuși covârșitoare și cred 314556_148666608561525_1183959553_nca mai avem multe de făcut pentru acești tineri înainte de a le acorda dreptul la vot, iar ei mai au mult de confirmat până să ne convingă că ne putem baza pe discernământul lor civic.

download (2)

senator Ion Toma

În privinta taxei de solidaritate propusă de UNPR, sunt total de acord și chiar consider că nu s-a făcut destul în direcția promovării unei legi și nici în explicarea propunerii legislative. Cel mai important demers este găsirea unei modalități constituționale de a aplica o astfel de lege. Nu trebuie să ne ferim a spune că ,,da” , este o supraimpozitare și ,,da” este selectivă aș spune, evitând caracterizarea adversarilor care o numesc discriminatorie. Tocmai din aceste motive trebuie asumata de către populație. Până la urmă instituția referendumului este perfect constituțională.

images (11)Trebuie explicat faptul că este o măsura limitată în timp, s-au propus trei ani și are rolul de a trece societatea romaneasca peste o perioada grea din punct de vedere economic, financiar și social. Este pur și simplu vorba de solidaritate asumată. Un gest altruist și patriotic din partea celor care își permit acest gest, pentru o perioadă strict delimitată în timp, dar obligatoriu asociată cu un control eficient și scrupulos al destinației DSCN9918sumelor disponibilizate prin această solidaritate.

Multora dintre îmbogățiții tranzitiei, chiar și din UNPR, respectiv Eugen Nicolicea, după câte am văzut prea repede și consiștent îmbogățiți pentru a nu genera dubii rezonabile asupra provenienței licite a posesiunilor mobile și imobile, le-aș recomanda să privească această propunere legislativă ca una dintre oportunitățile oferite de societate, pentru a-și răscumpara din posibilele păcate.

Georgiana Raicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s