Domnului Jipa i s-a răspuns în sfârşit!

jipa,,Nu e bine să te bucuri de răul altuia’’ spune înţelepciunea populară, ba există chiar referinţe  biblice  în această direcţie.

Nu pot să nu-mi reprim însă un sentiment dacă nu de bucurie, măcar de uşurare în legătură cu recenta soluţie definitivă a CAB în cunoscutul caz RAFO (JAFO) Oneşti, aşa cum se trata pe vremuri în referirile jurnalistice asupra ,,luptelor juridice’’ purtate mai bine de un deceniu de vinovaţi în tentativa lor de a se sustrage braţului lung al legii.

Uşurare pentru că, în sfârşit, justiţia divină şi cea omenească s-au identificat până la osmoză într-o speţă care pentru subsemnatul devenise o frustrare crescândă care-mi expanda sufletul şi mintea ori de câte ori întâlneam la TV  faţa şi soma elephantine, bântuite de acnei şi stafilococii iterative, ale jipa 2regizorului prim al acestei mega-excrocherii RAFO, numitul Marian Iancu, care mai avea şi tupeul să ne ţină  lecţii  despre moralitate economică şi capitalism modern în România.

Despre ce este vorba? Cei cu tangenţe mai vechi  în presa locală,  şi-amintesc desigur, că ultimul text, cutremurător şi plin de revoltă, semnat de regretatul Călin Jipa, întâiul jurnalist privat din Olt, editat prin îngrijirea unui alt plecat dintre noi, Florin Niculescu, în ultimul număr al săptămânalului Anotimp Magazin cu titlul ,,1867 de litere, scrise dar netipărite’’, era un strigăt de disperare al unui economist experimentat faţă de atitudinea selectivă şi inegală a organelor fiscale în faţa  micului şi marelui contribuabil.

Scria din rărunchi dl. Jipa: ,,Stau şi privesc lung cifrele înşirate pe o somaţie de plată transmisă nouă de Administraţia Finanţelor Publice Slatina. Redacţia noastră este somată să plătească de urgenţă următoarele: 617 lei, penalităţi impozit venit salarii, 2028 lei penalităţi impozit învăţământ, 12.937 lei majorări întârzieri impozit salarii, iar dacă nu ne vom conforma Titlu Executoriu 103/27 febr. 2002, va intra în funcţiune după 15 zile. Stau iarăşi şi mă întreb: suntem oare sănătoşi la cap, noi generaţia asta care conducem ţara să facem astfel de lucruri? Suntem sănătoşi la cap să-l iertăm pe RAFO Oneşti de opt mii de miliarde le lei, şi pe amărâtul de contribuabil ce se numeşte redacţia ,,Anotimp Magazin’’ să-l somezi pentru 617 lei şi, culmea, să-l introduci cu titlu executoriu? Ce ziceţi d.le prefect Marin Diaconescu? Trimiteţi dv. acest material în sus la premier de dragul fenomenului sau al realizărilor PSD-iste sau îl trimitem noi direct la UE să vadă şi ei grija deosebită  a perceptorilor actualei puteri  din România faţă de micul şi marele contribuabil? Tare am vrea să vedem şi somaţia trimisă la SC Electrocarbon SA, spre exemplu, pentru că ţine de Rafinăria Dărmăneşti, un alt contribuabil protejat de actuala conducere a ţării.’’    Călin Jipa, 7 martie 2002.

Menţionând că toate cifrele de mai sus se referă la vechea monedă ne-denominată, nu putem să nu remarcăm că sentinţa de condamnare definitivă a grupului RAFO cu încercările de recuperare măcar parţială a pagubelor către statul român a fost luată după ce am intrat în al 13-lea an de la interogaţia d.lui Jipa care, bietul de el,  n-a mai apucat să primească un răspuns de la fostul prefect de Olt şi nici măcar să trimită speţa spre analiza instanţelor UE.

Între timp în PSD s-au schimbat multe. A apărut o nouă generaţie de lideri. Năravurile lor par a nu se fi schimbat încă. Spun asta cu gândul că textul d.lui Jipa ne devoalează un anume tip de cenzură pe care regimul Năstase îl folosea cu o dexteritate demnă de o cauză mai bună. Cine are azi cea mai voluminoasă reclamă electorală în mass-media?!

E posibil ca A. Năstase şi M. Iancu, protejatul argaţilor săi în speţa RAFO să se (re)întâlnească în spaţiul carceral cu alt tip de brăţări la mâini decât cele dacice.

Dar asta nu ţine doar de justiţia divină.

  Cornel Buteanu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s