La multi ani de Sf. Dumitru!

sf dumitruÎn fiecare an pe 26 octombrie, credincioșii ortodocși prăznuiesc  Ziua Sf.  Dumitru, unul dintre cei mai cunoscuţi păstrători ai creştinismului,  fiul prefectului  Tesalonicului şi a trăit pe vremea împărţilor Diocleţian ( 284-305) şi Maximilian.

Voievodul Tesalonicului şi-a botezat fiul Dumitru (Dimitrie)  în credinţa creştină pe ascuns de frica prigonitorilor.  La maturitate, a luptat în armata împăratului Maxilmilian şi pentru că a câştigat luptele împotriva sciţilor, împărtul a dat o serbare în cinstea lui. După moartea tatălui sau, a fost  numit guvernator al Tesalonicului. Ţinând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea images (5)aceea, crestinii erau trimisi sa lupte cu gladiatorii. In aceste lupte, crestinii erau victime sigure.  Aflând că este creştin l-a aruncat în temniţă, iar aici Sfântul Dimitrie l-a binecuvâtat pe Nestor, cel care avea să se lupte cu Lie, omorâtorul de creştini şi i-a spus ,,Si pe Lie vei birui si pentru Hristos vei mărturisi”.  Încurajat de vorbele Sfântului,  Nestor a biruit pe Lie, cel mai puternic şi neânfricat om al împăratului.

images (4)Si fiindcă s-a aflat ca Sfântul Dimitrie a îndemnat la aceasta pe Nestor, a trimis ostasi si le-a poruncit sa-l strapunga cu sulitele pe sfântul în temnita. Pentru ca a fost pricina înjunghierii lui Lie si facându-se aceasta, îndata marele Ddownload (3)imitrie si-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, făcând după moartea sa multe minuni si uimitoare tamaduiri. Apoi din porunca împaratului s-a taiat si capul Sfântului Nestor.

Sfantul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moastele sale au fost aduse in Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuala in care se afla moastele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construita la putin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformata in moschee in anul 1493 si redata cultului crestin in 1912.

la-multi-ani-sf-dumitruDatini și obiceiuri

În credința populară, anul este împărtit în vară și iarnă. Dacă Sf. Gheorghe “alungă” iarna și renaște natura, Sf. Dimitrie desfrunzește codrul și usucă plantele. În ziua de Sf. Dumitru căldura intră în pământ și gerul începe să-și facă simțită prezența.images (1)

În ajunul sărbătorii de Sf. Dimitrie se aprind focuri peste care sar copiii spre a le aduce sănătate tot anul. Focul alungă fiarele și încălzește morții, iar dupa ce focul este stins, oamenii aruncă un tăciune în grădină pentru a aduce rod anul viitor.

Sf. Dimitrie este considerat patronul ciobanilor. De Sf. Dumitru ciobanii downloadprezic cum va fi iarna: așează un cojoc în mijlocul oilor și dacă pe el se așează oaia neagră, iarna va fi blândă, iar dacă se va culca oaia albă, va fi iarna aspră. În alte zone se spune că dacă de Sf. Dimitrie va fi frig, iarna va fi bună, iar dacă vremea va fi bună, toamna va fi lungă și frumoasă. Se mai zice că dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

În ziua de Sf. Dimitrie nu se piaptănă, iar femeile fac pomană cu grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.la-multi-ani-sf-dumitru-mesaje-sf-dumitru-felicitari-sf-dumitru

Originea numelui Dimitrie e grecească și amintește de vechea zeiță Demeter. Creștinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori că simplificare a lui demometer, „maica poporului” (demos = popor; meter = mama), pronunțat în neogreacă dimomitir. La noi, pe lângă numele bărbătești Dumitru, Dimitrie (cu prescurtări ca Mitrea, Mitru, Mitu, Dima sau  diminutive ca Mitruș, Mitruț, Mitrel, Mitrică, Mituș, Mitel, Mitică, iar uneori Mitty, sub influența occidentală), există și numele femeiesc Dumitra (de unde Mița și alte forme diminutivate).

Potrivit MAI, peste 330.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Dimitrie, aproximativimages (6) 85% fiind bărbati.

Redacția VGtv Olt, urează ,,La mulţi ani”  tuturor prietenilor şi colaboratorilor noștri care poartă numele Sf. Mare Mucenic Dimitrie.

Dumitru-Nicu Cornoiu -prefect Vâlcea,  Dumitru Persu, vicepreședinte CJ Vâlcea, Dumitru Costea- primar Găneasa Olt,Dumitru Niculescu- deputat Olt, Dumitru Sârghie-ziarist Linia Întâi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s