200 de militari americani au venit la Deveselu

Prefect Silviu Neacsu

Prefect Silviu Neacsu

Silviu Neacşu, prefectul de Olt, Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt, cms şef Cătălin Florescu şeful IPJ Olt, Ştefan Vlăduţescu şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii, dar şi primarii de la Deveselu și Caracal- Ion Aliman şi respectiv Eduard Ciocăzanu, au participat vineri, 10 octombrie la festivitatea de înființare  unei Unități de Sprijin din cadrul Forţelor Navale ale SUA , la Baza NATO din localitatea Deveselu. Comanda unității a fost preluată de căpitanul Bill Garren, care va coordona pe cei 200 de soldaţi americani veniți  de curând pentru ca Scutul de la Deveselu să devină operțional începând cu militari amer2015. Militarii românii din bază sunt coordonați de  ofiţer din cadrul Armatei Române, care a fost prezent la ceremonia de vineri.

Reamintim faptul că pe octombrie 2013 au început lucrările de construcţie ale Unității de Sprijin a Forţelor Navale,  de la Deveselu urmând a fi complet operaţională la sfârşitul anului 2015. Sistemul terestru de apărare antirachetă din România va fi aproape identic deveselucu cel folosit pe distrugătoarele şi crucişătoarele cu capacităţi antirachetă Aegis ale Forţelor Navale. tatele Unite au alocat, în bugetul pe 2014, 80 de milioane de dolari pentru construcţiile militare de la baza Deveselu, potrivit Mediafax. Această sumă se adaugă celor 20,8 milioane de dolari care au fost alocate în anul fiscal 2013. Pentagonul a cerut o alocare de 85 de milioane de dolari, dar Congresul a aprobat doar 80 de milioane de dolari.
Sistemul este conceput pentru a detecta, urmări, acţiona împotriva şi a distruge în zbor rachete balistice. Unitatea de Sprijin a Forţelor Navale ocupă aproape 175 de hectare. Amplasamentul va consta dintr-un sistem radar şi sistemul de comandă, control şi comunicaţii aferent. Separat, va găzdui mai multe module de lansare care conţin sisteme de interceptare SM-3, iar of maerpersonalul va fi reprezentat de circa 200 de militari, angajaţi civili şi personal contractant.

Minstrul Apărării, Mircea Duşa, declara la ultima sa vizită că statul român are misiunea de a realiza lucrări de amenajare, iar partenerii americani de dotare a bazei, care trebuie să fie operaţională din 2015. De asemenea, acesta a mai precizat că statul român a alocat 8 milioane de lei în 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, urmând a aloca bani şi în 2014 şi 2015 pentru această facilitate militară, chiar dacă suma pentru următorii doi ani nu a fost încă stabilită.

Georgina Raicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s