Ziua Imnului National sărbătorită de oficialitățile oltene

  DSCN4868 La Olt, ca dealtfel în totă țara, indiferent de condițiile atmosferice, s-a sărbătorit astăzi Ziua Imnului Național. La acestă ceremonie au participat subprefectul de Olt, Emanuel Oproiu, vicepreședintel CJ, Pavel Belinski, șefi ai deconcentratelor și unităților de jndarmi, pompieri și polițiști.
 După  slujba oficiată de un sobor de preoți ai Episcopiei Slatinei și Romanaților,  subprefectul Emanuel Oproiu a vorbit despre importanța acestei sărbători, iar un profesor de istorie despre istoricul Imnului.
Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. DSCN487099/1998, Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te, române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.
La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.
DSCN4872     „Deșteaptă-te, române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989.
Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te, române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.
Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat DSCN4862 - Copysimbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
Manifestările dedicate Zilei Imnului Naţional s-au desfășurat pe platoul din fața Prefecturii Olt,  cu începere de la ora 10.00 și s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare pe acordurile Faanfarei militare ,, Lira Band” condusă de lt.col ( r) prof. Ilie Hău.
Amanunte la VGtv Olt http://www.vgtvolt.cabanova.com
 Redactor Georgiana Raicu, op. imag. proc si montaj, ing. Viorel Raicu
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s