,, Codul Galben” a lăsat urme adânci în Olt si Vâlcea

images (10) Avertizarea de ,, Cod Galben” de ploi și grindină în majoritatea județelor țăriide ieri, a afectat foarte mult județele Olt și Vâlcea, distrugând case, poduri, podete, culturi agricole, iar un microbuz cu călători a fost la un pas de a fi luat de viitură în orașul Drăgășani.

Așadar, ploile șigrindina au afectat grav14 localități  din Vâlcea, respectiv  Bălcești, Călimănești, Copăceni, Crețeni, Diculești, Drăgăşani, Ioneşti, Lăpușata, Livezi, Lungești, Râmnicu Vâlcea, Roești, Ştefănești și Sutești și 9 din Olt, precum Grădinari, Strejești, Vădăstrița, Urzica, Movileni, Șerbănești, Vulturești, Bucinișu și Pleșoiu.images (9)

Potrivit comunicatului de presă emis de Prefectura Vâlcea, au fost inundate 24 de case, 36 de curți, opt beciuri, trei subsoluri, un pasaj de cale ferată, un depozit de făină, o stație CEZ, două ateliere auto, un sediu de firmă și stația 1 Apavil Drăgășani. Au fost afectate două căi de comunicație, drumul județean DJ 676 care a fost întrerupt în urma distrugerii unui podeț din comuna Copăceni și strada Tudor Vladimirescu din Drăgășani unde au fost salvate 17 persoane dintr-un microbuz. De asemenea, au fost afectate trei rețele electrice și 62 de puncte de transformare, iar 1910 consumatori au fost întrerupți.

Prefect Dumitru Cornoiu

Prefect Dumitru Cornoiu

,, Tin să apreciez contribuți tururor celor care, în toată această perioadă s-au implicat activ pentru soluționarea problemelor cauzate de precipitațiile abundente precum ISU, CJSU , Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri, Secția Drumuri Naționale, CEZ și Sistemul de Gospodărire a Apelor.” a precizat prefectul  de vÂlcea, Dumitru Cornoiu.

În urma raportării rimăriilor de la Olt, către Prefectură, cele mai afectate localități au fost Grădinari, unde au fost distruse de grindina căzută  80% din gospodări (acoperișuri distruse, gemuri și panouri solare sparte) și 90%n din culturile gricole, sere și solarii. În comuna vecină, Strejești acoperișul bisericii din satul Colibași a DSC_0048
fost distrus, 20 de ha de solarii, 300 de ha de legume distruse în totalitate. Tot aici, autoturismul unui cetatean s-a ales cu parbrizul spart și tabla îndoită, datorită grindinei.

Într-o altă localitate olteană, Șerbănești, au fost distruse complet două case și alte două avariate. De asemnea, au mai fost distruse în totalitate 936 de culturi agricole și 14 km de rețele electrice și de telefonie. în comuna Vulturești, au fost afectați 12 km de drum comunal, 8 km de străzi comunale, două poduri, două podețe și o punte.

Plantația de pomi fructiferi din localitatea Vădăstrița, a fost, de asemenea afectată, iar în alte două localităț și Urzica și Movileni, culturile agricole, case, terenuri intravilane, drumuri și podețe degradate.

Cele două prefecturi, Olt și Vâlcea, după ce vor evalua pagubele, vor încerca să repare cât mia repede distrugerile produse de ploile si grindina căzute în noaptea trecută.

Georgiana Raicu

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s