Cât de mult am plătit pentru factura la curent

cj olt5Circa 30% din preţul înscris în factura la curent a românilor reprezintă preţul propriu-zis al energiei electrice, potrivit datelor Transelectrica. Restul sunt costuri de sistem, impozite şi taxe.

Raportat la restul ţărilor europene, România are una din cele mai încărcate facturi, din punct de vedere al costurilor cu transportul, distribuţia şi taxele, raportat la costul energiei de la producător.

Astfel, potrivit datelor Eurelectric (Asociaţia Europeană a Energiei Electrice, ce reuneşte producători, distribuitori şi furnizori de curent din Europa), România se află în partea superioară a topului ţărilor cu cele mai mari costuri de sistem şi taxe adăugate peste preţul propriu-zis al energiei, laolaltă cu Danemarca, Suedia, Spania, Austria şi Germania. În aceste ţări, ca şi în România, tarifele de distribuţie şi transport plus taxele, ajung la 70% din preţul energiei la consumatorul casnic. Energia din Danemarca este cea mai încărcată de costuri suplimentare, acestea reprezentând 82% din preţul din factură.

Potrivit jurnliștilor  ECONOMICA.net, preţul final al energiei electrice din România este încărcat de taxe, mai mult decât în cea mai mare parte a ţărilor europene. Raportat la procentul din preţ ce reprezintă taxe, impozite şi tarife de distribuţie şi transport, România este în compania selectă a unor ţări precum Danemarca, Suedia, Germania sau Austria.

Marea majoritatea a ţărilor din UE au regimuri de taxare şi costuri de sistem mai reduse ca în România. Ţara în care ponderea energiei electrice în preţul final este cea mai mare, este Malta, urmată de Cipru, Marea Britanie şi Bulgaria.
În ceea ce priveşte preţul final al energiei, România este în media europeană, la un preţ al MWh de circa 150 euro. Ţări cu un preţ comparativ sunt Finlanda, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovenia.
Ţările cu cel mai scump curent sunt Danemarca şi Cipru, cu aproape 300 de euro/MWh,  Germania, cu 270 euro/MWh, şi Italia cu 230 de euro/MWh.
La polul opus, cel mai ieftin curent plătit de gospodăriile din UE îl găsim în Bulgaria, aproape 100 de euro, şi în Estonia, 110 euro MWh.
 Camelia Elena Sârbu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s