Să fie viitorul României pierdut din cauza nepăsării?

copiiLuna aceasta a fost ultima in care tinerii care au terminat liceul anul trecut au mai primit indemnizatia de somaj. 35.000 de absolventi cu sau fara bacalaureat trebuie sa invete acum sa se descurce fara cei 250 de lei pe care i-au primit lunar de la stat, timp de jumatate de an.

Cu toate ca le este aproape imposibil să-și găsească un loc de muncă, căci nu au experiență și nici cunostințe multe, nu sunt mulți tinerii care par preocupați de viitorul lor. Puțin peste 30% dintre șomerii care încearcă să învete o meserie la cursurile de calificare au până în 25 de ani.copii 2

Abia acum începe adevărată provocare pentru tineri. Fără o specializare și in unele cazuri si fara o diploma de bacalaureat, sansele sa-si gaseasca un loc de munca sunt reduse. Statul ii incurajeaza sa urmeze astfel de cursuri, unde pot invata o meserie, in loc sa stea pe banii parintilor.

Nu sunt putini cei care se sperie atunci cand vad cat de greu se castiga un ban. Poate si din acest motiv, din cei 73.000 de tineri sub someri 325 de ani inscrisi la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, doar 4% par ca vor sa invete o meserie.

Restul sunt, în general, persoane care vor să învețe o meserie nouă, după ce au rămas fără un loc de muncă.

Luna viitoare încep încă 162 de cursuri. Peste 3.000 de someri se vor somerispecializa gratuit în meserii precum bucătar, ospătar, sudor, lucrător în comerț și agent de securitate.

Potrivit statisticilor, anul trecut, din cei aproape 37 de mii de șomeri, de la nivel național,  care au facut cursuri de formare profesională, doar 34% au reușit să se angajeze.

Dr. Florin Tuinea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s