Rusaliile și obiceiurile păstrate la olteni

images (3)Rusaliile reprezintă pentru creştinii ortodocşi, una dintre cele mai mari sărbători ale anului, fiind considerată chiar atât de importantă precum Paştele. Ceea ce este specific multor zone din ţară şi mai ales din Oltenia, în cele trei zile ale Rusaliilor, cete de căluşari pornesc prin sate, oprindu-se pe la casele oamenilor pentru a juca cel mai cunoscut dans popular românesc, Căluşul.

Pe tot traseul parcurs, căluşarii sunt însoţiţi de grupuri mari de copii şi săteni, unii pentru a se bucura din plin de frumuseţea acestui obicei, alţii din pură curiozitate. Se spune că acei care primesc Căluşul în ograda lor, vor fi feriţi tot anul de necazuri şi duhuri rele, vor avea parte de sănătate şi belşug şi images (4)nu-şi vor face duşmani. Dintre elementele specifice Căluşului de Rusalii amintesc doar patru: Vătaful, Steagul, Mutul şi Usturoiul. Fiecare dintre acestea are un rol bine definit şi cu o importanţă deosebită. Adevărul este că, cel mai urmărit de către „spectatori” este Mutul ! El face tot felul de lucruri neprevăzute, reprezentând partea comică a spectacolului.

La sfârşitul jocului, alături de căluşari sevor prinde în Hora Căluşului şi spectatorii care îi însoţesc, copiii şi toţi cei ce vor să alunge răul din prejma lor.
În judeţul Olt, se desfăşoară anual în această perioadă, Festivalul Căluşului Românesc. Este o manifestare de amploare la care participă formaţii de căluşari din toată ţara. Pentru a intra cât de cât în admosfera sărbătorilor de Rusalii, vă propun să vizionaţi un fragment dintr-un joc de căluş oltenesc, specific din Plesoiu, Olt  la VGtv –  https://www.youtube.com/watch?v=4qrGhHneadI

images (5)Se spune că acel ce lucrează în zilele de Rusalii, mai ales în propria-i gospodărie, va fi ” Luat din Căluş „ , adică va fi lovit de boală şi necaz . Ca din senin se va pomenijucând căluşul peste tot, iar singura soluţie de a se vindeca vor fi tocmai căluşarii, aceştia trebuind să practice jocul căluşăresc special pentru el !

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care au părăsit mormintele şi locuiesc în preajma izvoarelor. Se spune că aceia care le aud cântecele îşi pierd minţile ori se îmbolnăvesc. Boala în sine seamănă cu o transă hipnotică care nu poate fi vindecată decât cu ajutorul căluşarilor. În bătrâni se spune că, dacă eşti bolnav, te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine. Dansul căluşarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele şi recoltele de influenţele negative. Spre deosebire de strigoii le provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, Ielele sunt prezente numai pe timpul verii. Acestea se spune că-i pedepsesc pe oamenii care fac fapte rele sau pe cei care nu le respectă zilele. Local, Rusaliile urseau copiii la naştere şi preziceau moartea oamenilor.  De această zi se leagă o mulţime de obiceiuri şi ceremonii: se împodobesc locuinţele, porţile şi anexele gospodăreşti cu ramuri de tei, plop, stejar; se desfăşoară Jocul Căluşarilor; se sfinţesc ramuri de tei, soc, mure, pentru a fi folosite în medicina populară De asemenea fetele  împletesc cununiţe din spice de grâu şi flori de câmp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea căsătoriilor, iar în unele zone se pocnesc frunze de tei pentru alungarea spiritelor rele.

Prof. Mihai Nuță

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s