Vișina- 469de ani de atestare documentară

Constantin Stanescu, primarul localitatii Visina

Constantin Stanescu, primarul localitatii Visina

Duminică pe 1 iunie, localitatea Vișina din Olt, a împlinit 469 de ani de atestare documentară. În Arhivele Naționale se păstrează un document în limba slavă, scris pe pergament și cu pecete, datat 1 iunie 1545, întocmit de un anume Mircea Ciobanul, atestă donarea satelor Vișina și Siliștoara mănăstirii Bistrița.

Într-un alt document, datat 13 mai 1573, satul Vișina era menționat alături de Potelu, Vădastra, Izbiceni, Gârcov, ca hotar de moșie. În iulie 1550, satele Vișina și Brastavățu sunt trecute ca limită de hotar pentru alte moșii și sate oltene. Anul 1879 este anul de renaștere a comunei Vișina. În biserica din comuna Brastavățu, din imediata apropiere, există o însemnare într-o carte ce face referire la acest moment: “Cu ajutorul lui Dumnezeu și sub domnia

Constantin Stanescu, primarul localitatii Visina

Constantin Stanescu, primarul localitatii Visina

lui A.S.R. Carol I s-a fondatu la anul o mie opt sute șapte zeci și nouă una cinsprezece ale lunii Aprilie în dinora cossa satul Vișina sitnatu pe proprietatea Vădastra-Vișina din comuna Vădastra plassa Balței județul Romanați care să fie compussu cu 400 familii”.

În perioda comunistă, localitatea era binecunoscută în țară și străinătate pentru recoltele de cereale trimise la export, dar  pentru cultivarea legumelor. De  foarte multe ori vișinenii u fost premiați pentru hărnicioa lor.

Primaria Visina

Primaria Visina

Din păcate, transformările structurale din societatea românească de după 1990 au condus la mutații semnificative și în fenomenele economice și sociale la nivelul comunei Vișina. Astfel, dacă în trecut cea mai mare parte a populației active era angajată în activități din diverse sectoare economice – în special în afara localității – astăzi, datorită tranziției prelungite, procentul acestora a scăzut simțitor.

Cel care  a readus bunăstarea în comună este primarul Constantin Stănescu, un om ambițios, cu multă putere de muncă, cu toate că a trecut demult de prima tinerețe.  Cunoscut ca un bun gospodar, apreciat și respectat de consătenii săi, primarul de la Visina, DSCN1519Constantin Stanescu, ne-a dezvăluit, într-un interviu pentru VGtv, care este  rețeta unui primar de succes și cum face față crizei economice.

Potrivit domniei sale, un primar trebuie să fie, în primul rând, un exemplu pentru toată comunitatea, să  să vegheze 24 din 24 ore la bunul mers al vieții sociale  și să nu aștepte niciodată bani de la alții. ,, Dacă nu pui nimic deoparte, de unde să iei?”

Amănunte la VGtv www.vgtvolt.cabanova.com  Redactor Georgiana Raicu, op. imag. Viorel Raicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s