Uite unde se duc banii dumneavoastră!

bani 2Potrivit unui studiu din Ziarul Financiar,  în 16 judeţe, în topul angajatorilor se află asistenţa socială. La o populaţie stabilă de 20 de milioane de persoane, la noi există doar 3,1 mil. angajaţi în sectorul privat. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului se află în topul celor mai mari 20 de angajatori în 16 judeţe.

Spre exemplu, datele de la Inspecţia Muncii arată că Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Olt se află pe locul 10 în topul celor mai mari angajatori din judeţ,  iar in­for­maţiile publi­cate pe site-ul ins­ti­tuţiei arată căare  1.380 de angajați. Următorul plasat ca număr de angajați este Bacău, aceeaşi direcţie judeţeană ocu­pă locul 4 în topul celor mai mari angajatori fiind aproape 800 de an­gajaţi, în Argeş este pe locul 9, iar în Alba pe poziţia 16.

Aflate în subordinea consiliilor judeţene, direcţiile de asistenţă socială au sute de angajaţi care se ocupă de baniadministrarea dosarelor persoanelor defavorizate, ale bătrânilor, ale per­soa­­nelor cu dizabilităţi sau ale copiilor abandonaţi sau maltrataţi.
În ultimii ani, profesorii, consul­tanţii, dar şi oamenii de afaceri au atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă structura populaţiei pentru sustenabilitatea economiei: la o populaţie stabilă de 20 de milioane de persoane, există doar 3,1 milioane de angajaţi în sectorul privat, care susţin din taxe şi contribuţii cheltuielile cu salariile pentru 1,2 milioane de an­gajaţi bugetari, dar şi prestaţiile sociale pentru cei 8,2 milioane de beneficiari – asistaţi social (dintre care cei mai mulţi, peste 5 milioane de

Corul Milenium Slatina

Corul Milenium Slatina

per­soane, sunt pensionari). Iar creşte­rea din ultimii ani a numărului de pensionari, de şomeri şi de per­soane defa­vori­zate sau cu dizabilităţi a condus la înfiinţarea unor structuri judeţene care să gestioneze toate dosarele „asistaţilor“. De aceea, în fiecare judeţ există în pre­zent  direcţii de asistenţă socială şi pro­tecţia copilului, agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, filiale ale Casei de Pensii sau agenţii jude­ţene pentru plăţi şi inspecţie socială.

Dacă asistenții sociali din Olt,  precum și cei care sunt plătiți să îi îngrijească se ridică la un număr destul de apreciabil, în numărul viitor vă vom prezenta câte zeci de  miliarde lei vechi, acordă Casa Județeană de Pensii Olt, pentru pensionarii care, pe lângă pensiile obținute în urma activităților profesionale, mai primesc încă jumătate pentru că  au  activat în ,, Cântarea României” sau în alte formații artistice de amatori, de la nivel local,  din perioada comunistă.

Dr. Florin Tuinea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s