Ce riscă cei care fraudează alegerile


10417449_636053363156134_1141248151424290200_n
Potrivit Noilor Coduri penale, intrate în vigoare din 1 februarie 2014, cei care incredinteaza urna specială altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare (BSV) sau cei care transporta urna speciala fara a face parte din BSV vor fi pedepsiti acum cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi, desi pana la 1 februarie fapta se sanctiona cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

De asemenea, in cazul in care o persoana impiedica, prin orice mijloace, liberul exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeasi pedeapsa o vor primi si cei care promit sau ofera bani si alte bunuri materiale in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau nu o anumita lista de candidati ori un anumit candidat. In plus, acestora li se vor interzice si anumite drepturi.

Aceasta in conditiile in care vechiul Cod penal prevedea ca infractiunile de mai sus se pedepseau cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani.

Cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiti si cei care voteaza fara a avea acest drept, cei care voteaza de doua sau mai multe ori, precum si cei care introduc in urna mai multe buletine de vot decat are dreptuimages (1)l un alegator. De asemenea, cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Si in aceste situatii, pedeapsa era mai mare, vechiul Cod stabilind inchisoare stricta de la un an la 5 ani. (…)

În ce priveste falsificarea prin orice mijloace a inscrisurilor de la birourile electorale, aceasta se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. „Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si inscrierea in copia de pe lista electorala permanenta ori de pe lista electorala complementara a unor persoane care 10390322_636103499817787_3381483787377693074_nnu figureaza in aceasta lista”, se mentioneaza in noul Cod penal.

In plus, noile reguli introduc pedepse pentru infractiuni care inainte nu era cuprinse in legislatie. Astfel, potrivit NCP, folosirea unui program informatic cu vicii care altereaza inregistrarea ori insumarea rezultatelor obtinute in sectiile de votare sau determina repartizarea mandatelor in afara prevederilor legii se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Amanunte pe siteul Avocat.ro 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s