Theodor Sotolojan: Politica haotică a Guvernelor Ponta, a îngenuncheat economia românească  

Interviu

DSCN9855Theodor Dumitru Stolojan este  din 2007 membru al Parlamentului European pentru România din partea PD-L. Între 16 octombrie 1991 și 18 noiembrie 1992 a deținut funcția de prim-ministru al României din partea FSN. În anul 2008 președintele Traian Băsescu l-a desemnat pentru un nou mandat de premier,  dar la 15 decembrie 2008 a renunțat la candidatura pentru funcția respectivă.

 Prezent la Slatina  cu ocazia lansării candidaților PDL la europarlamentare, Theodor Stolojan a avut amabilitatea de a răspune întrebărilor noastre.

Redactor: Domnule europarlamentar Theordor Stolojan,, sunteți o personalitate politică cunoscută atât în țară cât și în străinătate. Cu ce gânduri DSCN9869ați revenit la Slatina?

 Dl.Theodor Stolojan: Vin de fecare dată cu mult drag și interes aici deoarce, la Slatina se află cel mai important producător de aluminiu din Europa Centrală, unul dintre fanioanele industriei românești, SC ALRO SA. Eu am apărat întotdeauna interesele corecte ale Uzinei Alro, pentru că din păcate ceastă uzină  fost supusă  unor critici nemeritate de niște politicieni inconștienți care la un moment dat au avut neobrăzarea, pur și simplu, în rândul așa-zișilor ,, băieți deștepți”, care au făcut niște contracte păguboase cu Hidroelectrica, societateaa de furnizare a energiei electrice. La vremea respectivă, am spus că Uzina Alro este un mare consumator de energie și ar trebui să i se ofere un discaunt și în plus Uzina Alro consumă în mod DSCN9852constaant, în decursul a 24 de ore, aceiași cantitate de energie, ceea ce e un avantaj față de cei care crează vârfuri de sarcină în sistemul energetic național și trebuie să menții tot timpul o rezervă pentru  a întreține aceste vâfuri de sarcină.

 Politicieni inconștienți, la vremea respectivă, m-au atacat nu numai pe mine, dar  și Uzina Alro, punând-o așa cum am spus în rândul ,, băieților deștepți”.

R. Vă rog, domnule Stolojan, să clarificți situația Certificatelor verzi, motiv pentru care sindicatele de la Alro, au ieșit în stradă în urmă cu două săptămâni…

Dl. T.S. Există o politică europeană  cre recomandă statelor membre să dezvolte energia din surse regenerabile DSCN9608pentru a reduce emisiile cu efect de seră, care dăuneză întregului Pământ. Problema este că fiecare stat membru a avut latitudinea  să stimuleze aceste investiții în energia regenerabilă, respectiv cea eoliană sau cea solară. Din păcate , Guvernul Tăriceanu  cooptat o serie de stimulente care au fost excesiv de generoase, respectiv șase certificate pentru energia solară și două sau trei pentru energia eoliană. Costul acestor certificate l-a suportat Uzina Alro și alte societăți mari consumatoare de energie electrică. Problema nu este să nu stimulezi energia  regenerabilă, problema este să nu afectezi în halul în care a fost afectată competitivitatea industriei în România. Uzin Alro trebuie să plătească o taxă de cogenerare, pe lângă certificatele verzi și pe deasupra tuturor acestora, iată un nou DSCN9855impozit introdus de domnul Ponta și de domnul Antonescu, și nume taxa pe construcții speciale . Consider că politica haotică a Guvernelor Ponta, a îngenuncheat economia românească. Astăzi( 11 aprilie- n.r), în discuțiile purtate cu conducerea Alro, ne spuneau că au făcut un calcul și plătesc două milioane de dolari pe acestă taxă, adică jumătate din investiția făcută  de Alro pentru prelucrarea deșeurilor din aluminiu, un lucru extrem de favorabil României. Este timpul ca această guvernare, care pur și simplu atacă exact pe cei care mențin locuri de muncă, pe cei care creează locuri de muncă, să acționeze de urgență pentru a pune în mișcare acele facilități prevăzute și acceptate de legislația europeană, pentru a reduce costurile cu energia. Este extraordinar că cei de la Alro, prin investițiile făcute, au reușit să reducă foarte mult consumul de energie electrică, au reușit să reducă emisiile de gazeDSCN9852 cu efect de seră, dar datorită acestor politici păguboase, costul cu energia este mai mare decât înainte, ca urmare a acestor taxe și certificate verzi. Sper ca guvernul Ponta să aibă atâta maturitate să aplice reglementări europene care acordă o anumită facilitate marilor producători industriali din Europa.

 R. Cum se vede politica economică românească de la Bruxelles, domnule Stolojan?

 Dl.T.S. M-am uitat peste niște cifre cu referire la județul Olt și am constatat cu regret că anul trecut producția industrială a scăzut, în timp ce la nivel național, această producție a crescut. Din  păcate aveți un somaj mult mai ridicat decât media pe țară. Sunt aproape DSCN98853000 de șomeri tineri, până în 24 de ani și mi-am pus întrebarea de ce totuși este așa pentru că Alro merge, merg și alte socități precum Altur, Electrocarbon, Pirelli, etc. Răspunsul este dezastrul care s-a petrecut în orașele Oltului, de unde au dispărut  aproape toate fabricile. În Balș, Caracal, Corabia sau Drăgănești, nu mai există societăți care să absoarbă forța de muncă locală. Cu atât mai mult, acest Guvern PSD-UNPR- PC, trebuie să se gândescă foarte serios dacă această politică de impozitare în continuare, de introducerea a noi impozite sunt benefice românilor. Mai nou, am uzit că Romsilva vrea să introducă o nouă taxă  tuturor deținătorilor de hoteluri și pensiunilor de la munte.

 R.  Credeti că resursele Oltului au fost  exploatate la devărata valoare? Și aici mă refer la Râul Olt, la hidrocentralele  deja construite,  sau la cea de la Izlaz, despre a cărei construcție se vorbește de mai bine de 20 de ani…

 Dl. T.S Unul din cele zece puncte din platforma electorală, pe care europaralmentarii PDL le-au dezbătut în PE, se referă și la un proiect  care privește Strategia Dunării. Este important să convingem oamenii să meargă la vot chiar dacă entuziasmul pentru alegerile europarlamentare nu este la fel ca acela pentru alegerile parlamentare. Însă deciziile care se iau în PE influențează viața de zi cu zi a fiecărui român și viața companiilor românești. 

 Din păcate nu a avut o linie de finanțare și s-a bazat pe faptul ca statele riverane vor participa cu resurse proprii. Vom relua acest proiect în mandatul următor  cu amendamentele necesare.  Este foarte important pentru județul Olt ca  acestă Strategie a Dunării să funcționeze, dar la fel de important este și pentru celelate județe cu ieșire la Fluviu.
  Un exemplu este Uzina Ford, din Craiova, care ar putea să beneficieze de pe urma unor decizii ale PE, cum ar fi strategia Dunării. Compania Ford își dorește să transporte autoturismele cu barja pe Dunăre. Dar ca să facă acest lucru, Dunărea trebuie să fie navigabilă tot timpul anului. Iată o problemă de care depinde dezvoltarea Ford și care poate fi susținută de către UE. Un obiectiv prioritar pentru reprezentanții PDL în viitorul parlament european. 
Totodată strategia Dunării are de suferit și pentru că România nu face încă parte din Spațiul Schengen. Dunărea, din cauză că România nu este în Spațiul Schengen, este graniță și nu poate fi un magnet pentru investitori, așa cum este în alte țări din UE

  De asemnea, printre aceste priecte  se află și  Consolidarea integrării europene a României prin promovarea şi apărarea intereselor cetăţenilor români şi ale României în Parlamentul European, în celelalte instituţii europene şi în statele membre ale UE.

Un alt program se referă la susţinerea parcursului European al Republicii Moldova, al ţărilor din Balcani care încă nu sunt membre ale UE şi relansarea Parteneriatului Estic.Adâncirea integrării europene și maximizarea beneficiilor acesteia si anume libertatea, responsabilitatea, statul de drept, respectul pentru demnitatea ființei umane, solidaritatea, subsidiaritatea, competitivitate și libertate antreprenorială, justiție și sustenabilitate.

De aceea, recomand tuturor electorilor să nu irosească  votul lor pe candidați independenți la europarlamentare sau pentu partide mici care susțin acești cndidați.

  R. Vă mulțumim și vă urăm mult succes!

Ce alte lucruri interesante mai spune europarlamentrul Theodor Stolojan, vă invităm să urmăriți un interviu realizat de  Georgiana  Raicu, op. imag. procesare și montaj ing. Viorel Raicu. http://www.vgtvot.cabanova.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s