De la 1 aprilie, Alro ar putea disponibiliza 1600 de angajați

Imagine

Imagine Peste 1500 de sindicaliși ai ALRO Slatina, au protestat două zile la rând în fața Prefecturii Olt, împotriva  implementării  Legii 220/2008 privind subvenţionarea energiei verzi, dar şi împotriva judecătorilor CCR, care amână să se pronunţe în legătură cu constituţionalitatea OUG 57/2013 care amână până în perioada 2017-2020 acordarea unui număr de certificate verzi.  Potrivit protestatarilor, lipsa subvenționării certificatelor verzi din pricina cărora, societatea are mari pierderi și va trebui să  concedieze, in prim fază,  1.600 de salariați vor rămâne fără loc de muncă după ce Alro va Imagineînchide Hala 9, de la 1 aprilie. Măsura extremă a fost luată de conducerea Vimetco în contextul scandalului privind reducerea valorii certificatelor verzi şi a protestelor angajaţilor din metalurgie.

 Și Alum Tulcea, proprietatea rușilor de la Vimetco, va  trebui să disponobilizeze 500 de salariați, în cazul în care sindicaliștii din metlurgie nu reușesc să convingă  guvernanții fie să subvenționeze  taxa pentru energia verde, fie să o elimine.

Imagine  Grupul Vimetco deţine în România trei unităţi de producţie la Tulcea, Slatina şi Bucureşti şi este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est. Unităţile din România ale acestui grup sunt printre cei mai mari consumatori de energie electrică din ţară. Directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, a declarat că valoarea facturilor la energie electrică pe care consumatorii din România ar urma să le plătească ar putea creşte cu 7%, dacă Alro Slatina s-ar închide, conform estimărilor companiei. Potrivit datelor, Comisia Europeană permite statelor membre să ofere Imagineexceptări de la plata eco-taxelor de 80 – 85%, iar implementarea unei astfel de scheme în România ar putea reduce factura la toţi consumatorii cu aproximativ 46%.

„Scăderea consumului de energie electrică a României cu 3 TWh (care reprezintă consumul anual al Alro Slatina, n. r.) va avea un impact direct de creştere a cotei de achiziţie de certificate verzi cu 7% şi, implicit, o majorare a costului energiei electrice. În Imagine

România, numai închiderea Alro, fără să luăm în calcul alte companii industriale, ar majora factura pentru restul consumatorilor cu 7%”, a precizat directorul general Gheorghe Dobra, într-un cotidian central.

Sindicaliştii spun că lipsa de acţiune a Guvernului duce la pierderi deosebit de mari prin închiderea sau restrângerea activităţilor sectoarelor de producţie industrială, care vor avea ca efect pierderea a mii de locuri de muncă.

Cum, în paralel cu mişcările de protest, au avut loc acţiuni similare şi în Capitală (miercuri fiind Imaginepichetat sediul Curţii Constituţionale, iar joi – sediul Guvernului, n.a.), iată că preşedintele Traian Băsescu a promulgat, joi – 13 martie, “Legii energiei”, cum a fost ea numită. Acest fapt i-a determinat pe reprezentanţilor să anunţe încetarea “ostilităţilor” pentru ultima zi a protestelor anunţate anterior – vineri, 14 martie.
“Promulgarea de către preşedintele ţării a Legii Energiei privind energia regenerabilă face inutilă continuarea mişcărilor de protest Imaginepe care le anunţasem anterior.”, a declarat Constantin Boerescu, liderul filialei Olt a Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA.

Deltfel liderii celor patru sindicate ale Alro,  și-au pus mari speranțe în decizia președintelui Băsescu și cred că nici Guvernul nu va rămâne impasibil la această problemă.

Amanunte de la greva sindicaliștilor de la ImagineAlro, precum si din declaratiile liderilor de sindicat, intr-un material video la VGtv.

 Redactor Georgiana Raicu, op. img, proc si montaj ing. Viorel Raicu.

 

Reclame

2 gânduri despre „De la 1 aprilie, Alro ar putea disponibiliza 1600 de angajați

  1. Tâmpenie mai mare decât asta care impune atât cetăţeanului obişnuit cât şi agentului economic să le susţină financiar afacerile celor ce s-au implicat în producerea energiei neconvenţionale, rar vezi. Sunt sume imense de bani care intră în buzunarul unor aşa zişi investitori în acest domeniu bani cheltuiţi total aiurea, pe tot felul de limuzine, spaţii dotate ultramodern şi alte beneficii şi mai puţin, efectiv, în scopul în care statul îi colectează.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s