Emilian Frâncu: Să fi primarul unui oraș mare, ai foarte multe responsabilități

 Primar RM Vâlcea Emilian Frâncu   Interviu cu primarul municipiului  Rm. Vâlcea, ing. Emilian Frâncu

 Redactor:  Domnule primar, problemele unei comunități sunt destul de multe, însă și mai importante sunt  cele ale unui oraș ca al dv. Care sunt prioritățile dumnevoastră și a Consiliului Local RM Vâlcea, în momentul de față?

 Emilian Frâncu:  Anul trecut v-am vorbit despre un proiect pentru adopția la Imaginedistanță a câinilor fără stăpân, proiect care a avut succes și de aceea am deciz dsa ne exttindem.  În zona fostei rampe de deşeuri de la Râureni, Direcţia Administrării Domeniului Public a demarat lucrările de amenajare a unui nou adăpost pentru câini, care va sta la baza activităţilor de adopţie la distanţă a câinilor fără Imaginestăpân colectaţi de pe domeniul public. La acest moment se lucrează la realizarea unei platforme betonate, iar fosta încăpere a cântarului aferent rampei va fi reabilitată şi utilizată ca punct administrativ. În cadrul investiţiei aprobate prin hotărâre a Consiliului Local, în această zonă, pe o suprafaţă de 280 mp, Imaginese vor ridica două corpuri de padocuri cu o capacitate de 170 de câini, acoperite cu panouri din policarbonat, adăpostul urmând să fie conectat la reţelele de alimentare cu apă şi electrică şi dotat cu o fosă septică. Se estimează că lucrările vor fi gata la finele primăverii. Rămânând în domeniul activităţii de Imagineecarisaj, DADP a raportat pentru săptămâna trecută prinderea a 64 de câini, din care 48 de au fost adoptaţi sau revendicaţi la Adăpostul de la Feţeni.

 R. Tot anul trecut ne-ați spus de niște investiții în infrastructură, care vor începe în primăvra acestui an…

E.F. : Da, așa este . După data de 15 martie vor Imaginedebuta lucrările la sensul giratoriu de la intersecţia străzii Timiş cu Calea lui Traian, tot în această lună urmând să pornească şi cele de la modernizarea străzii Episcop Climent. În pregătire este finalizarea proiectării reabilitării termice a unui lot de 22 de blocuri, iar în ceea ce priveşte modernizarea străzii Patriarh Iustinian Marina, pe segmentul cuprins între bulevardul Dem Rădulescu şi str. Ostroveni, la întâlnirea de luni, 3 martie, s-a transmis locuitorilor de acolo Imaginecă dacă nu se va ajunge la un acord privind retragerea şi alinierea proprietăţilor, primăria va amenaja partea carosabilă fără trotuare. Pentru o altă investiţie importantă a municipalităţii – amenajarea Târgului Goranu – este în curs de finalizare etapa depunerii documentaţiei pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire.
R. Am observat că deja au început unele lucrări, chiar dacă timpul nu a fost tocmai plăcut…
 E.F:
Direcţia Administrării Domeniului Public a făcut în ultima perioadă mai multe lucrări la infrastructura stradală a municipiului constând în reparaţii cu mixtură stocabilă, repararea bordurilor şi pavelelor dislocate ca urmare a acţiunilor de deszăpezire, amenajări şi balastări. Pentru săptămâna în curs, în baza programului avizat (supervizez personal activitatea DADP) se va lucra la supralărgirea zonei de Nord (în dreptul pasarelei DN7) a Căii lui Traian în vederea amenajării de trotuare, de rigole pluviale, montarea de borduri şi balastare, precum şi la repararea cu mixtură asfaltică a deteriorărilor de carosabil de pe străzile Ştirbei Vodă, Albinei, Arinilor, Morilor, Petrişor, Inăteşti, precum şi din cartierele Ostroveni, Traian şi Nord. Suplimentar acestor activităţi, se va reabilita iluminatul public pe faleza Olăneştiului – între podul de pe bd. Tineretului şi cel de cale ferată.

 R. Aveti un oraș foarte curat, cum reușiți acest lucru, pentru că în orașele din Olt e dezastru, iar în Slatina chiar dacă se face curățenie sunt firme care lucrează pe străzi și e noroi aproape peste tot. Cum reușiți să păstrațicurățeni în condițiile în care și la dv se lucrează?
 E.F:  Să fii primarul uni oraș mare, ai foarte multe responsbilități și trebuie să găsești soluții rapide pentru a face față oricăror provocări. Am înființat un Corp de Control al Primarului, care verifică toate lucrările efectuate în municipiul nostru . De curând, aceștia au constatat mai multe încălcări ale HCL nr. 50/2006 privind Normele de Salubrizare ale municipiului în ceea ce priveşte murdărirea arterelor de circulaţie de către maşini de tonaj greu care ies din zona de construcţii. De asemenea au mai  fost constatate trei astfel de situaţii în zona Petrişor – Morilor, una la şantierul noii Gări CFR şi două pe bulevardul Dem Rădulescu. Pe lângă amenzile acordate pentru aceste contravenţii, în cazurile din zona Morilor s-a constatat şi deteriorarea bordurilor, a pavelelor şi a carosabilului, drept pentru care se va întocmi şi o notă de constatare, cei găsiţi vinovaţi urmând să achite şi contravaloarea lucrărilor de remediere a stricăciunilor.

R. Am înțeles că veți muta arhivele primăriei într-o altă locație. De ce, nu mai aveți loc în actuala?

  E.F.  A trebuit să mutăm arhiva în urma unui control tematic al Arhivelor Naţionale derulat la primăria municipiului în cursul săptămânii trecute. Cu această ocazie au fost făcute mai multe observaţii de către inspectorii de specialitate, observaţii ce vor fi puse în aplicare în perioada imediat următoare. Astfel, în două spaţii de la PT 36 – Traian va fi amenajat un nou spaţiu destinat arhivelor municipale, funcţia de depozitare fiind dublată de una de consultare şi de posibilitatea fotocopierii documentelor dorite de către cetăţenii interesaţi. Mutarea arhivelor Primăriei Râmnicului de la Grădiniţa din Feţeni – locaţia actuală – este cu atât mai stringentă cu cât localul din Feţeni va reprimi funcţia de grădiniţă în urma cererilor a 10 părinţi de copii preşcolari din zonă, tot aici urmând să fie organizată şi o nouă secţie de votare, cea de-a 88-a din oraş, care va funcţiona începnd cu alegerile europarlamentare din luna mai.

R. Ați cerut Direcţia Administrării Domeniului Public, ca în cel mai scurt timp  să fie repornită Stația de Asfalt…
 E.F. Da, DADP şi-a fixat data de 15 martie ca moment al repornirii Staţiei de Asfalt pentru programul de asfaltări aferent anului 2014. Le-am cerut să aibă pregătite toate materiile prime necesare, astfel încât pregătirea asfaltului pentru activităţile de reparaţii de străzi şi de aşternere de covor astfaltic să demareze în forţă de la jumătatea acestei luni. Una din primele străzi pe care va fi aşternut covor asfaltic este str. Ostroveni, unde, după finalizarea lucrărilor derulate în zonă de SC Apavil SA, numeroasele solicitări ale cetăţenilor de aici vor primi, în sfârşit, un răspuns favorabil.
R. Știu că și la dv.  sunt foarte multe dosare pentru obținerea locuințelor prin ANL sau sociale. Cum rezolvați  ceastă problemă a locuințelor pentru tineri, domnule primar ?
  E.F.
V-am spus că  soluții sunt la orice problemă. Trebuie doar să le identifici. În acest sens,  Direcţia de Dezvoltare Locală din cadrul primăriei municipiului continuă discuţiile pentru transferul în domeniul public a unui teren din zona Colonie Nuci, proprietate a SC Oltchim, în contul datoriilor pe care combinatul le are către bugetul local. Pe acel teren, municipalitatea intenţionează construirea a trei blocuri de locuinţe sociale, ce se vor adăuga celor 90 de unităţi locative similare din zonă în care locuiesc aproximativ 300 de persoane. Datoriile SC Oltchim SA către bugetul local însumau la 31 decembrie 2013 4,36 mil. lei, la care se adaugă 210.000 lei majorări de întârziere; din această valoare, 2,9 mil. lei reprezintă doar datoriile aferente anului trecut.

 R. Vă mulțumim și vă urăm succes în continuare!

Georgiana Leulescu Raicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s