Orașul Balș primește încă o lovitură dură

ImagineÎn urma adoptării proiectului de lege privind reorganizarea și desființarea unor instituții judecătorești, pe lista neagră a intrat și Judecătoria Balș. Desființarea acestei instanțe ar aduce mari prejudicii orașului de pe Olteț, din cauza faptului că deplasarea justițiarilor în municipiul  Slatina  ar presupune  cheltuieli bugetare importante de cel puțin 7000 de lei lunar.

Pentru salvarea Judecătoriei Balș, autoritățile locale și județene au creat front comun și au inițiat demersuri împotriva acestei Imaginemăsuri de desființare, în sensul eliminării instanței judecătorești bălșene din anexa proiectului de lege pus în dezbatere publică, la data de 31.01.2014. Astfel, prefectul Județului Olt, Cătălin Rotea împreună cu primarul orașului Balș, Mădălin Teodosescu și președintele Judecătoriei Balș, Iliescu Cristian au avut luni, 10 februarie 2014, o întâlnire cu președintele Comisiei Juridice din cadrul Senatului României, Cătălin Boboc. Acesta le-a promis că va considera o prioritate menținerea Judecătoriei Balș, în condițiile respectării legii.

Instanța judecătorească bălșeană are tot dreptul să-și mențină activitatea în orașul de pe Olteț, pentru că nu este posibil să fie desființată o instanță judecătorească având un număr anual de cauze cuprins între 3.300-3.500, în contextul în care se menţin altele cu un număr de cauze mult mai mic, chiar sub 2.000, pentru care schema include trei, patru sau cinci magistraţi și atâta timp cât activitatea desfășurată în cadrul acestei instituții nu se confruntă cu probleme. Cu atât mai mult cu cât numărul dosarelor înregistrate anul acesta a crescut cu 500 față de anul anterior.

Motivele de contracarare a acestei decizii de desființare nu se opresc aici, Judecătoria Balș având o bază solidă de menținere pe poziții. În memoriul trimis de autoritățile oltene către Asociația Orașelor din România sunt prezentate toate motivele pentru care instanța judecătorească ar merita din plin să-și păstreze sediul actual. Desființarea ei, nu va conduce la eficientizarea activităţii niciunei alte instanţe care ar prelua localităţi din raza de competenţă teritorială a acesteia, efectul imediat fiind cu certitudine sporirea cheltuielilor bugetare, ci dimpotrivă, gradul de încărcare al Judecătoriei Slatina va creşte, iar spaţiul afectat desfăşurării activităţii va deveni insuficient.

Cu alte cuvinte, numai în România se poate întâmpla să se desființeze o instanță judecătorească având ca punct forte, activitatea desfășurată în cele mai bune condiții și o schemă de personal completă, favorabilă cauzelor încheiate cu succes, pentru a aglomera o altă instanță și pentru a aduce prejudicii mari atât materiale cât și factuale respectivului oraș. Acțiunea nu are logică nici pentru omul de rând, cel care ar trebui să parcurgă un drum până la Judecătorie de peste 30 de km, când ar putea să parcurgă numai 20 până la Judecătoria Balș și atunci lucrurile ar fi mai simple, nici pentru justițiarii care nu înțeleg de ce sunt mutați într-o altă locație când își desfășurau activitatea cu lejeritate în locația actuală. La urma urmei, pentru eficacitatea muncii și rezultate cât mai bune, trebuie avut în vedere și confortul psihic creat magistraţilor instanţei/parchetului, care ar avea de suferit prin desfiinţarea acestora şi redistribuirea la alte unităţi, în condiţiile în care măsura rearondării altor localităţi este uşor de realizat şi ar rezolva orice chestiune legată de eficienţa, eficacitatea şi calitatea actului de justiţie.

Acțiunea de a desființa sediul Judecătoriei Balș, nu numai că ar duce la scăderea bugetului și la blocarea activității juridice, ba mai mult, absenţa unei instanţe   judecătoreşti sau parchet   dintr-o   localitate   încadrată   în  categoria oraşelor este un aspect de nedorit din perspectiva importanţei acelui oraş. Deși, aparent este un oraș liniștit, Balșul se confruntă cu o mulțime de probleme juridice. Printr-un exercițiu de imaginație, ne putem da seama că un întreg oraș nu ar avea loc în sala destul de mică a Judecătoriei din Slatina. Ar trebui, totuși, să nu ne gândim la importanța orașului, cât la accesul oricărui cetățean la justiție. După ce că nu oricine își permitea un avocat la proces, de-acum ar trebui să se gândească și la cheltuielile de transport care, din păcate, nu vor fi acordate din oficiu.

Să sperăm că demersurile autorităților locale și ale Prefecturii județului Olt vor avea rezultate eficiente și orașul de pe Olteț va fi salvat de la scăderea importanței lui ca localitate urbană de care depind multe alte localități rurale. Soluția de a mări circumscripția teritorială a Judecătoriei Balș prin rearondarea unor localităţi din circumscripţia teritorială a Judecătoriei/Parchetului Slatina în cea a Judecătoriei/Parchetului Balş va conduce la eficientizarea activităţii ambelor instanţe și este mai mult decât relevantă. Ar putea foarte ușor să fie luată în calcul de către Guvern care, din motive politice, ia decizii afectând, în primul rând, oamenii de rând și abia apoi, țintele lui politice. Românie, dulce, Românie…

 Florentina Voicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s