Muzeul Viei și Vinului din Drăgașani, intră circuitul turstic

Cristian NedelcuPrimarul Dragășanului, Cristian Nedelcu este mândru de faptul că un nou proiect  inițiat  și aprobat  în 2007,  va avea în curând utilitatea pentru care a fost creeat.

Este vorba de Muzeul Viei și Vinului, al cărui imobil face parte din patrimoniul național și care va fi inclus în circuitul turistic.

Proiectul a fost finantat prin Programul Operațional Regional  2007 – 2013,  Axa prioritară 1- Imagine„Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor”, Domeniul Major de Intervenție 1.1  „Planuri integrate de dezvoltare urbană”   Sub-domeniu – „Centre urbane”, cu o valoare totală 5.260.004,87 lei, din care: :        3.410.136,58 lei- contribuția financiară a Uniunii Europene, 1.754.814,33 lei- Contribuția financiară a Guvernului Românie, primăria Drăgășani contribuind cu sma de 95.053,96 lei. Perioada de implementare a proiectul a fost de 17 luni, respectiv 14 decembrie  2011 –13  mai 2013.

ImagineMuzeul Viei şi Vinului Drăgăşani face parte din patrimoniul istoric şi cultural al oraşului. El constituie un element de identitate al Drăgăşani-ului deoarece evidenţiază pecetea oraşului, este unicul edificiu cu ceas, care continuă şi azi să măsoare timpul. Clădirea va atrage  noi vizitatori, dornici să-i afle povestea şi să descopere aroma vinurilor şi exponatelor pe care le va găzdui.

Muzeul Viei şi Vinului a fost amenajat în anul 1974, organizarea colecţiei muzeistice fiind însăImagine începută încă din anul 1952, de preotul D.Bălaşa şi Alexandru Liţă.

 Potrivit  proiectului, clădirea a fost recondiționată integral, păstrându-se stilul arhitectonic în care a fost construită în anul 1930.

,,Prin realizarea acestui se aduce o  contributie foarte importanta la  cunoaşterea  în profunzime   a zonei viticole Drăgășani şi la dezvoltarea turismului viticol.

ImagineMuzeul a fost dotat cu mobilier specific și va fi inclus în circuitul muzeistic național în primăvara acestui an.” A spus primarul Cristian Nedelcu.

Documentele istorice și scrierile unor călători străini care au amintit de  vestitele vinuri de Drăgășani din acea vreme, precizează că din secolul XIV, domnitorii romani, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu, Neagoe Basarab, făceau mereu danii conducătorilor oștilor sate întregi și vii din aceste podgorii.Imagine

 Potrivit acelorași izvoare istorice, Muzeul Viei si Vinului din Drăgășani conține multe dovezi ale practicării viticulturii si ale continuitatii acestei ocupatii pe meleaguri romanesti, precum si o vastă colectie de instalații tradiționale pentru prelucrarea strugurilor.
Primul obiect expus este un citat al lui Strabo care evidențiază vechimea vinurilor de Drăgășani. Apoi apar cateva vase de lut ars vechi de pe timpul Imagineromanilor, care mai tarziu au inceput folosirea in aceasta zona a paharelor de sticla. Mai sunt expuse obiecte cu care se făceau lucrarile de viticultura si accesorii pentru servirea vinului (pahare, potire, cupe), obiecte vechi de sute de ani.
Faima vinurilor de Drăgășani, tonice, puțin acidulate cu un buchet persistent, a trecut de demult de granitele ățrii. In vitrinele muzeului sunt prezentate rezultatele concursurilor internationale de vinuri din strainatate. Au fost Imaginecastigate medalii la concursul de la Bordeaux (1898) si la Expozitia Mondiala de la Paris (1900), unde vinurile de Drăgășani au obținut recunoasterea internationala, cu acordarea Diplomei de Onoare si a medaliei de aur. 

Georgiana Raicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s